előrejelzés , időjárás , tudomány ,

Megérkezik a 2023/2024 ősz első sarkvidéki hidege Európába – jönnek a fagyok

A következő napokban végre jelentős változás áll be Európában. A kontinensre vonatkozó időjárás-előrejelzés szerint északon egy erős mélypont alakul ki, amely a hétvégén és a jövő hét elején a kontinens nyugati és középső részein felszabadítja az első sarkvidéki hideglökést. – írja a Severe Weather Europe

A szeptembertől október közepéig tartó történelmi hőhullám és a példátlan meleg után az időjárási mintázat a hétvégén megfordul. A hőmérsékletváltozás az előrejelzések szerint meglehetősen éles lesz a mozgó hidegfront mentén, amely a jövő hét elejére a kontinens nagy részén elterjed. Nyugat- és Közép-Európa alföldi területein a szezon első fagyaira lehet számítani.

Az Európában az ősz közepi hidegbetörést elindító frontrendszer Skandinávia egyes részein is elég sok friss havat fog hullatni. Az Egyesült Királyság északi részén és esetleg Dánia északi részén is téli záporok várhatóak.

Európa számos részén szerdán ismét megdőlt néhány magas hőmérsékleti rekord: Franciaország dél-középső részén 29-32 °C volt, Németországból pedig 25-29 °C-ot jelentettek. Délkelet-Angliában is újra a 20 °C körüli értékeket mértek, több 25 °C körüli nap után.

A hőmérséklet néhány fokkal alacsonyabb lesz a hétvégéig, amikor északnyugat felől sarkvidéki széllökés érkezik. Az alábbiakban csatoljuk az angliai Londonra vonatkozó meteogramot. A 850 mbar (kb. 1250 m tengerszint feletti magasság) hőmérsékletet és a csapadékot ábrázolja a következő 14 napban. Észrevehetjük, hogy csütörtöktől szombatig némi csapadék várható, 5-7 °C körüli, az átlagosnál magasabb hőmérséklet mellett.

Péntek éjjel a sarkvidéki front átvonulásával erőteljes hőmérséklet-csökkenés várható. Vasárnap reggel a hőmérséklet ezen a szinten -5 °C körül lesz, ami körülbelül 10 °C-kal hidegebb az október közepén szokásosnál. A hőmérséklet tehát körülbelül két nap alatt 16-18 °C-kal csökken. Ássuk bele magunkat a hétvége felé haladva a mintázat alakulásának részleteibe.

Drámai időjárásváltozás vár Európára; sarkvidéki hidegfúvás érkezik Nyugat-Európába a hétvégén

Abban egyetérthetünk, hogy a meleg időjárás jólesik az őszi szezonban, de valami felfrissülés nagyon hiányzott az elmúlt hetekben. Hétről hétre erős hőkupolák alakultak ki az európai kontinensen, és rekordokat döntögető hőhullámokat szabadítottak el. Végre ez is változni fog.

Az Európát október első két hetében uraló kiterjedt blokkoló magaslatot hamarosan felváltja az északról érkező hideg légtömegek erőteljes sarkvidéki behatolása. Ahogy a Magashegy pénteken összeomlik, a hétvégén egy mélyen fekvő mélypont fog délre húzódni. Ennek nyomán az Északi-sarkvidékről széleskörű hideghullám érkezik, amely Nyugat-Európában a szokásosnál mintegy 10 °C-kal alacsonyabb hőmérsékletet eredményez. Ha visszaemlékszünk, hogy az elmúlt hetekben mennyivel melegebb volt a normálisnál, ez elég jelentős változás lesz.

A hidegfront péntek délután halad át Írországon és az Egyesült Királyságon, majd szombat kora szombaton lép át a kontinentális Európába, és a balti térségtől egészen Franciaország középső részéig húzódik. Ezután vasárnapig folytatódik a kelet-délkeleti irányú haladás, és vasárnap este eléri a Balkán-félszigetet.

Csütörtökön, pénteken és szombaton szokatlanul meleg marad Olaszországban és a Balkánon, mielőtt a front észak felől megjelenik. Hétfőn a hidegfront és a jelentősen hidegebb légtömegek behatolása Délkelet-Európa felé folytatódik. Eléri a Földközi-tenger északi részét is.

Észak-Európa fölött egy mélyfekvés alakul ki, amely sok havat hoz Skandináviába. Téli időjárás az Egyesült Királyság északi részén

Ahogyan azt már említettük, a magaslégköri mélypont elég mély lesz, ami jelentős nyomáscsökkenést eredményez Észak-Európa felé. Az előrejelzések szerint Skandinávia felett mély, valószínűleg 970 mbar alatti felszíni mélypont alakul ki. Ez szintén erősíteni fogja a frontrendszert, és sokkal hidegebb légtömeget juttat a kontinens felé.

Egy frontrendszer heves havazást hoz Nyugat-délnyugat-Norvégiában, Észak-Svédországban és Finnországban. Nagy területeken akár 30-50 cm friss hó is felhalmozódhat. Az előrejelzések szerint a legnagyobb havazás a délnyugat-norvégiai hegyekben várható, a jövő hét keddig a 100 cm-t megközelítő helyi hómennyiséggel.

Szombaton és vasárnap az Egyesült Királyság északi részén és Észak-Írországban is előfordulhatnak téli záporok havazással. Észak-Skócia magasabban fekvő területein némi felhalmozódott hó várható. A skót felföldön vasárnap estig 10-15 cm friss hó várható. Máshol a közelmúltbeli meleghullámok miatt meleg talaj miatt felhalmozódó hó nem valószínű, annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint hózáporok előfordulhatnak.

Egyes nagyfelbontású modellek szerint vasárnap Dániában és Németország észak-középső részén hózáporok kialakulására is van némi esély, de talajmenti havazás nem várható.

Megérkeznek az első fagyot a 2023-as őszi szezonban

Az éles hidegfront mögött szombaton és vasárnap a közelmúltban tapasztaltnál lényegesen hidegebb légtömegek terjeszkednek majd. Írországban és az Egyesült Királyságban 4-7 °C körüli értékekkel a normális alatt, amely vasárnapra és a következő napokra virradó éjszaka tovább éleződik. A hidegfront előtt éles hőmérsékleti kontraszt látható a fenti grafikonon. Szombaton Közép-Európában, különösen Kelet-Európában továbbra is jelentősen anomális hőmérsékleti értékek uralkodnak majd, helyenként ismét 25 °C feletti nappali csúcshőmérsékletekkel.

Szombaton először Nyugat-Európát érinti a hidegfront, amely péntek este Írországon és az Egyesült Királyságon halad át. A hőmérséklet valószínűleg vasárnap reggel lesz a legalacsonyabb a derült időjárás mellett. Írországban, Észak-Írországban, Észak-Angliában és Walesben fagypont közeli vagy fagypont alatti hőmérsékleteket jósolnak, Skócia felett pedig néhány fokkal 0 °C alatt marad a hőmérséklet.

A hűvös északnyugati szél szombaton és vasárnap délután elég hűvös hőmérsékletet tart majd. A nappali csúcshőmérséklet 10 °C alatt marad, a Skót-felföldön fagypont körül alakul. Az éles felszíni hidegfront szombaton kora reggel északnyugat felől érkezik a Benelux államokba és Németországba, így az előző nap, péntek délután ismét meleg nap lesz, a csúcshőmérsékletek a 20-as évek közepére emelkednek. Dél-Franciaország felett még magasabb hőmérsékletek maradnak.

Szombaton és vasárnap jóval hidegebb időjárás várható, a nappali hőmérsékletek továbbra is az alacsony 10 fokos tartományban maradnak. Amint a szél vasárnap késő este lecsillapodik, hétfő reggelre fagyos idő várható Kelet-Franciaországtól és Dél-Belgiumtól Közép- és Dél-Németországon át egészen a Cseh Köztársaság nyugati részéig. Néhány fokkal fagypont alatti hőmérsékletet jósolnak. Az Alpok völgyeiben, Észak-Ausztriában még alacsonyabb hőmérsékletet jósolnak.

Forás: www.severe-weather.eu

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Kúszófüge (Ficus pumila var. pumila), avagy ámpolnafikusz – fajtabemutató

A mostani posztom alanya a Kúszófüge lesz (amelyből épp a napokban sikerült beszereznem egy gyönyörű cserepes példányt) , vagy másik nevén az ámpolnafikusz (Ficus pumila var. pumila – továbbiakban csak Ficus pumila) . Ez a liánszerű, örökzöld kúszónövény a mi éghajlatunkon leginkább szobanövényként tartható, de mivel termő fikusz faj, így gondoltam, írok róla. Na meg amúgyis megtetszett nekem, így hát beszereztem egyet. Ezt a fügét nem nehéz beszerezni, nem olyan ritkaság, mint néhány más társuk, szóval ha kedvet kaptok hozzá, csak keressetek rá a neten, és biztosan fogtok találni helyet, ahol megvásárolható. 😊 A Ficus pumiláról már olvashattatok korábban a Fügés emberen , amikor büszkén mutattam be régóta vágyott 'Rurh Bancroft' (Ficus carica x pumila) fügém beszerzését, ami két ficus faj (a közönséges füge, és a kúszófüge) hibridje. Most beszereztem egy kúszófügét, és ennek apropóján gondoltam, írok is róla pár sort. A kúszófüge (Ficus pumila) bemutatása A kúszófüge

Fügés ember – fügedugvány vásár – 2023 ősz

FRISSÍTÉS (2023.11.08): ELFOGYOTT AZ ÖSSZES DUGVÁNY! Nem tudok több megrendelést felvenni. Akik eddig megrendelték, de még nem utalták el a pénzt, nekik megvan a mennyiség még, de több nincsen! 😕 Ne adjatok le több rendelést! Idén ősszel két fajta fügéből vannak eladó dugványaim. A dugványok minimum három nódusszal (rügy, csomópont) rendelkeznek, és frissen kerültek levágásra a mai napon. A postázásig nedves homokban tartom őket, hogy ne száradjanak ki, majd csomagolás előtt letisztítom őket. A csomagolás papírba, majd nylon zacskóba, végül buborékfóliás borítékba történik. Feladás elsőbbségi levélként, így már jellemzően másnapra megérkezik. Csomagfeladás minden héten hétfőn, kedden és szerdán történik csak, hogy biztosan ne ragadjon be hétvégére a postán. Csak a készlet erejéig! Fontos, hogy a készlet igen korlátozott, mert mindkét fajtából egy nagy bokor alapos metszéséből származó dugványok vannak csak, így érdemes időben rendelni. 😎 Az alábbi fügefajtákból vanna

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus microcarpa Ficus palmata ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon litofita madarak magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu