előrejelzés , időjárás , tudomány ,

Megérkezik a 2023/2024 ősz első sarkvidéki hidege Európába – jönnek a fagyok

A következő napokban végre jelentős változás áll be Európában. A kontinensre vonatkozó időjárás-előrejelzés szerint északon egy erős mélypont alakul ki, amely a hétvégén és a jövő hét elején a kontinens nyugati és középső részein felszabadítja az első sarkvidéki hideglökést. – írja a Severe Weather Europe

A szeptembertől október közepéig tartó történelmi hőhullám és a példátlan meleg után az időjárási mintázat a hétvégén megfordul. A hőmérsékletváltozás az előrejelzések szerint meglehetősen éles lesz a mozgó hidegfront mentén, amely a jövő hét elejére a kontinens nagy részén elterjed. Nyugat- és Közép-Európa alföldi területein a szezon első fagyaira lehet számítani.

Az Európában az ősz közepi hidegbetörést elindító frontrendszer Skandinávia egyes részein is elég sok friss havat fog hullatni. Az Egyesült Királyság északi részén és esetleg Dánia északi részén is téli záporok várhatóak.

Európa számos részén szerdán ismét megdőlt néhány magas hőmérsékleti rekord: Franciaország dél-középső részén 29-32 °C volt, Németországból pedig 25-29 °C-ot jelentettek. Délkelet-Angliában is újra a 20 °C körüli értékeket mértek, több 25 °C körüli nap után.

A hőmérséklet néhány fokkal alacsonyabb lesz a hétvégéig, amikor északnyugat felől sarkvidéki széllökés érkezik. Az alábbiakban csatoljuk az angliai Londonra vonatkozó meteogramot. A 850 mbar (kb. 1250 m tengerszint feletti magasság) hőmérsékletet és a csapadékot ábrázolja a következő 14 napban. Észrevehetjük, hogy csütörtöktől szombatig némi csapadék várható, 5-7 °C körüli, az átlagosnál magasabb hőmérséklet mellett.

Péntek éjjel a sarkvidéki front átvonulásával erőteljes hőmérséklet-csökkenés várható. Vasárnap reggel a hőmérséklet ezen a szinten -5 °C körül lesz, ami körülbelül 10 °C-kal hidegebb az október közepén szokásosnál. A hőmérséklet tehát körülbelül két nap alatt 16-18 °C-kal csökken. Ássuk bele magunkat a hétvége felé haladva a mintázat alakulásának részleteibe.

Drámai időjárásváltozás vár Európára; sarkvidéki hidegfúvás érkezik Nyugat-Európába a hétvégén

Abban egyetérthetünk, hogy a meleg időjárás jólesik az őszi szezonban, de valami felfrissülés nagyon hiányzott az elmúlt hetekben. Hétről hétre erős hőkupolák alakultak ki az európai kontinensen, és rekordokat döntögető hőhullámokat szabadítottak el. Végre ez is változni fog.

Az Európát október első két hetében uraló kiterjedt blokkoló magaslatot hamarosan felváltja az északról érkező hideg légtömegek erőteljes sarkvidéki behatolása. Ahogy a Magashegy pénteken összeomlik, a hétvégén egy mélyen fekvő mélypont fog délre húzódni. Ennek nyomán az Északi-sarkvidékről széleskörű hideghullám érkezik, amely Nyugat-Európában a szokásosnál mintegy 10 °C-kal alacsonyabb hőmérsékletet eredményez. Ha visszaemlékszünk, hogy az elmúlt hetekben mennyivel melegebb volt a normálisnál, ez elég jelentős változás lesz.

A hidegfront péntek délután halad át Írországon és az Egyesült Királyságon, majd szombat kora szombaton lép át a kontinentális Európába, és a balti térségtől egészen Franciaország középső részéig húzódik. Ezután vasárnapig folytatódik a kelet-délkeleti irányú haladás, és vasárnap este eléri a Balkán-félszigetet.

Csütörtökön, pénteken és szombaton szokatlanul meleg marad Olaszországban és a Balkánon, mielőtt a front észak felől megjelenik. Hétfőn a hidegfront és a jelentősen hidegebb légtömegek behatolása Délkelet-Európa felé folytatódik. Eléri a Földközi-tenger északi részét is.

Észak-Európa fölött egy mélyfekvés alakul ki, amely sok havat hoz Skandináviába. Téli időjárás az Egyesült Királyság északi részén

Ahogyan azt már említettük, a magaslégköri mélypont elég mély lesz, ami jelentős nyomáscsökkenést eredményez Észak-Európa felé. Az előrejelzések szerint Skandinávia felett mély, valószínűleg 970 mbar alatti felszíni mélypont alakul ki. Ez szintén erősíteni fogja a frontrendszert, és sokkal hidegebb légtömeget juttat a kontinens felé.

Egy frontrendszer heves havazást hoz Nyugat-délnyugat-Norvégiában, Észak-Svédországban és Finnországban. Nagy területeken akár 30-50 cm friss hó is felhalmozódhat. Az előrejelzések szerint a legnagyobb havazás a délnyugat-norvégiai hegyekben várható, a jövő hét keddig a 100 cm-t megközelítő helyi hómennyiséggel.

Szombaton és vasárnap az Egyesült Királyság északi részén és Észak-Írországban is előfordulhatnak téli záporok havazással. Észak-Skócia magasabban fekvő területein némi felhalmozódott hó várható. A skót felföldön vasárnap estig 10-15 cm friss hó várható. Máshol a közelmúltbeli meleghullámok miatt meleg talaj miatt felhalmozódó hó nem valószínű, annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint hózáporok előfordulhatnak.

Egyes nagyfelbontású modellek szerint vasárnap Dániában és Németország észak-középső részén hózáporok kialakulására is van némi esély, de talajmenti havazás nem várható.

Megérkeznek az első fagyot a 2023-as őszi szezonban

Az éles hidegfront mögött szombaton és vasárnap a közelmúltban tapasztaltnál lényegesen hidegebb légtömegek terjeszkednek majd. Írországban és az Egyesült Királyságban 4-7 °C körüli értékekkel a normális alatt, amely vasárnapra és a következő napokra virradó éjszaka tovább éleződik. A hidegfront előtt éles hőmérsékleti kontraszt látható a fenti grafikonon. Szombaton Közép-Európában, különösen Kelet-Európában továbbra is jelentősen anomális hőmérsékleti értékek uralkodnak majd, helyenként ismét 25 °C feletti nappali csúcshőmérsékletekkel.

Szombaton először Nyugat-Európát érinti a hidegfront, amely péntek este Írországon és az Egyesült Királyságon halad át. A hőmérséklet valószínűleg vasárnap reggel lesz a legalacsonyabb a derült időjárás mellett. Írországban, Észak-Írországban, Észak-Angliában és Walesben fagypont közeli vagy fagypont alatti hőmérsékleteket jósolnak, Skócia felett pedig néhány fokkal 0 °C alatt marad a hőmérséklet.

A hűvös északnyugati szél szombaton és vasárnap délután elég hűvös hőmérsékletet tart majd. A nappali csúcshőmérséklet 10 °C alatt marad, a Skót-felföldön fagypont körül alakul. Az éles felszíni hidegfront szombaton kora reggel északnyugat felől érkezik a Benelux államokba és Németországba, így az előző nap, péntek délután ismét meleg nap lesz, a csúcshőmérsékletek a 20-as évek közepére emelkednek. Dél-Franciaország felett még magasabb hőmérsékletek maradnak.

Szombaton és vasárnap jóval hidegebb időjárás várható, a nappali hőmérsékletek továbbra is az alacsony 10 fokos tartományban maradnak. Amint a szél vasárnap késő este lecsillapodik, hétfő reggelre fagyos idő várható Kelet-Franciaországtól és Dél-Belgiumtól Közép- és Dél-Németországon át egészen a Cseh Köztársaság nyugati részéig. Néhány fokkal fagypont alatti hőmérsékletet jósolnak. Az Alpok völgyeiben, Észak-Ausztriában még alacsonyabb hőmérsékletet jósolnak.

Forás: www.severe-weather.eu

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk... Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, m

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előadás előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség esemény fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kultúra kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu