érdekesség , környezetvédelem , ökológia , tudomány ,

Invazív fajjá válhat-e a közönséges füge Magyarországon?

A Kaszab Zoltán emlékére Farmoson megtartott Rovartani Konferencián tartottam előadást a közönséges füge (Ficus carica) és az azt beporzó fügedarázs (Blastophaga psenes) szoros kapcsolatáról. Az előadás végén megkérdezték tőlem, hogy ha megtelepedne Magyarországon a fügedarázs tartósan, akkor ennek köszönhetően a hazánkban található adriai típusú fügék képessé válnának az ivaros szaporodásra? És ha ez megtörténne, előfordulhatna-e, hogy a füge invazív fajjá válna, mint mondjuk a mirigyes bálványfa (Ailanthus altissima)? A kérdésre akkor nem tudtam egyértelműen válaszolni, mert nem rendlkeztem ehhez elegendő ismerettel, de ígéretet tettem rá, hogy végzek egy kis kutatómunkát.

Első gondolatom az volt, hogy Pécsett már 2008-óta folyamatosan jelen van a fügedarázs, és nem emlékszem, hogy olvastam volna bárhol is olyan publikációkat, hogy a füge spontán terjedése és térnyerése kardinális változást okozott volna Pécs, és környéke ökoszisztémájában. A konferencia után kutattam egy kicsit, és nem találtam hazai utalásokat a füge invazív terjedésére (az idegenhonos inváziós fajok listáján sem szerepel), vagy hogy Pécsett elkezdte volna kiszorítani az őshonos fajokat.

Ellenben találtam egy önkormányzati rendeletet, amelyet Pécs városának önkormányzata adott ki 2011-ben. Ebben a rendeletben kívánják szabályozni a település zöldterületeinek rendezését, illetve a biológiai aktivitásérték szinten tartását, valamint, hogy annak növelését elősegítse. Ezen rendeletben taglalják az invazív fajokat, amelyek nem kívánatosak a településen, és javaslatokat is tesznek olyan fajokra, amelyek ezek helyére ülethetők. Ezen a fehérlistán szerepel a közönséges füge (Ficus carica) is. Tehét legalább 2011-óta tudatosan ültetik Pécs városában a fügefákat.

A füge nem terjed gyökérről...

Tudni kell azt is, hogy a füge nem összehasonlítható a mirigyes bálványfával, ami igen agresszíven terjed, és ezt elsősorban nem az ivaros szaporodásával teszi. Jellemző rá, hogy erősen tarackol gyökérről, és amikor irtani próbálják, akkor egyetlen pár centiméteres talajban maradt gyökérdarabról képes kihajtani, és rendkívül gyorsan megújulni. Gyökerei a talajfelszín alatt hosszú métereket tesznek meg, és folyamatosan kihajt gyökérről. Emiatt rendkívül gyorsan képes nagy területeket meghódítani. Mindemellett rendkívül jó fagytűrő, hazánkban nem ismert eddig olyan mértékű hideg, amit a bálványfa ne vészelt volna át.

Fotó: Limp Tibor, Pilisi Parkerdő Zrt.

A füge ezzel ellentétben nem terjed gyökérről. Ha kiássák, a talajban maradt gyökérdarabokról nem képes a megújulásra, és nem is tarackol. Tősarjakat képes ugyan fejleszteni a talajszint alatti szárrészeken található rügyekből, de ezzel relatíve nagyon hosszú idő alatt is csak igen kis távolságokra képes elterjedni az anyatőtől. A Magyarországi fügekörkép cikksorozatom írása közben több helyre is ellátogattam személyesen, ahol igen öreg, akár 100 évnél is idősebb fügefákat, fügebokrokat tekinthettem meg. Ezek között olyan is volt, ahol nem feltétlen gondozott a környezete, de nyomát sem láttam annak, hogy ezek a fügék elkezdték volna meghódítani a környező területeket.

Fotó: Ballai Gergő

A füge ivaros szaporodása ugyanakkor nem olyan gyors, hogy felvegye a versenyt az őshonos növényfajokkal. Főleg, hogy klímaváltozás ide, klímaváltozás oda, azért annyira közel sem barátságos a füge számára a hazai klíma, hogy a gondozásmentesen, spontán magról kelt fügék olyan tömegesen tudjanak megmaradni, és növekedni, hogy a helyi növényflórára veszélyt jelentsenek. Egy magonc fügének még igen sok csapadékra és párára van szüksége ahhoz, hogy annyira megerősödjön, hogy a mi klímánkon önállóan életképes legyen. Pécsett is a magonc fügék többsége olyan helyen figyelhető meg, ahol emberi beavatkozás miatt adottak számára az életkezdés, és a korai életszakaszának feltételei: ereszcsatornák kifolyóiban, rendszeresen öntözött virágágyásokban, szennyvízelvezető lefolyókban, házfalak tövében, és hasonló helyeken.

Elfagyna a fügemagonc mielőtt fagytűrövé válna...

További akadályozó tényező, hogy a magonc fügék a korai életszakaszukban még korántsem annyira tolerálják a fagyokat, mint kifejlett társaik. Ezért maximum csak hőszigetek közelében tudnának biztonsággal áttelelni. Itt a Tápióságban, az Alföldön például egészen biztosan túl zordak a telek a fügemagoncok számára, így erősen megritkítaná a fagy az esetleges magoncokat még akkor is, ha a kifejlett fügebokrok már könnyedén áttelelnek. Ne feledkezzünk meg arról, hogy Pécsett, ahol a mikroklíma kimodottan kedvező a füge és a fügedarázs számára, 2012-ben majdnem elpusztult a teljes fügedarázs populáció egy erősebb tél során.

A fügedarázs sem befolyásolja a helyi ökológiát

A fügedarazsak méginkább nem veszélyeztetik a helyi ökológiai viszonyokat, mert életük során szinte egyáltalán nem lépnek kapcsolatba más rovarokkal és növényekkel. A fügedarázs életének 98%-át egy füge belsejében tölti, és ha kilépve onnan kapcsolatba is lépne más élőlényekkel, akkor azt nagy valószínűséggel azok táplálékaként teszi.

Fotó: BBC Stories of Earth

Ezért én semmiképpen sem aggódnék amiatt, hogy a közönséges füge (Ficus carica), vagy akár a fügedarázs (Blastophaga psenes) invazív fajjá tudna válni Magyarországon. Ehhez sem a fügének, sem a darázsnak, sem pedig a hazai környezetnek nincsenek megfelelő képességei.

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Kúszófüge (Ficus pumila var. pumila), avagy ámpolnafikusz – fajtabemutató

A mostani posztom alanya a Kúszófüge lesz (amelyből épp a napokban sikerült beszereznem egy gyönyörű cserepes példányt) , vagy másik nevén az ámpolnafikusz (Ficus pumila var. pumila – továbbiakban csak Ficus pumila) . Ez a liánszerű, örökzöld kúszónövény a mi éghajlatunkon leginkább szobanövényként tartható, de mivel termő fikusz faj, így gondoltam, írok róla. Na meg amúgyis megtetszett nekem, így hát beszereztem egyet. Ezt a fügét nem nehéz beszerezni, nem olyan ritkaság, mint néhány más társuk, szóval ha kedvet kaptok hozzá, csak keressetek rá a neten, és biztosan fogtok találni helyet, ahol megvásárolható. 😊 A Ficus pumiláról már olvashattatok korábban a Fügés emberen , amikor büszkén mutattam be régóta vágyott 'Rurh Bancroft' (Ficus carica x pumila) fügém beszerzését, ami két ficus faj (a közönséges füge, és a kúszófüge) hibridje. Most beszereztem egy kúszófügét, és ennek apropóján gondoltam, írok is róla pár sort. A kúszófüge (Ficus pumila) bemutatása A kúszófüge

Fügés ember – fügedugvány vásár – 2023 ősz

FRISSÍTÉS (2023.11.08): ELFOGYOTT AZ ÖSSZES DUGVÁNY! Nem tudok több megrendelést felvenni. Akik eddig megrendelték, de még nem utalták el a pénzt, nekik megvan a mennyiség még, de több nincsen! 😕 Ne adjatok le több rendelést! Idén ősszel két fajta fügéből vannak eladó dugványaim. A dugványok minimum három nódusszal (rügy, csomópont) rendelkeznek, és frissen kerültek levágásra a mai napon. A postázásig nedves homokban tartom őket, hogy ne száradjanak ki, majd csomagolás előtt letisztítom őket. A csomagolás papírba, majd nylon zacskóba, végül buborékfóliás borítékba történik. Feladás elsőbbségi levélként, így már jellemzően másnapra megérkezik. Csomagfeladás minden héten hétfőn, kedden és szerdán történik csak, hogy biztosan ne ragadjon be hétvégére a postán. Csak a készlet erejéig! Fontos, hogy a készlet igen korlátozott, mert mindkét fajtából egy nagy bokor alapos metszéséből származó dugványok vannak csak, így érdemes időben rendelni. 😎 Az alábbi fügefajtákból vanna

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus microcarpa Ficus palmata ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon litofita madarak magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu