érdekesség , környezetvédelem , ökológia , tudomány ,

Invazív fajjá válhat-e a közönséges füge Magyarországon?

A Kaszab Zoltán emlékére Farmoson megtartott Rovartani Konferencián tartottam előadást a közönséges füge (Ficus carica) és az azt beporzó fügedarázs (Blastophaga psenes) szoros kapcsolatáról. Az előadás végén megkérdezték tőlem, hogy ha megtelepedne Magyarországon a fügedarázs tartósan, akkor ennek köszönhetően a hazánkban található adriai típusú fügék képessé válnának az ivaros szaporodásra? És ha ez megtörténne, előfordulhatna-e, hogy a füge invazív fajjá válna, mint mondjuk a mirigyes bálványfa (Ailanthus altissima)? A kérdésre akkor nem tudtam egyértelműen válaszolni, mert nem rendlkeztem ehhez elegendő ismerettel, de ígéretet tettem rá, hogy végzek egy kis kutatómunkát.

Első gondolatom az volt, hogy Pécsett már 2008-óta folyamatosan jelen van a fügedarázs, és nem emlékszem, hogy olvastam volna bárhol is olyan publikációkat, hogy a füge spontán terjedése és térnyerése kardinális változást okozott volna Pécs, és környéke ökoszisztémájában. A konferencia után kutattam egy kicsit, és nem találtam hazai utalásokat a füge invazív terjedésére (az idegenhonos inváziós fajok listáján sem szerepel), vagy hogy Pécsett elkezdte volna kiszorítani az őshonos fajokat.

Ellenben találtam egy önkormányzati rendeletet, amelyet Pécs városának önkormányzata adott ki 2011-ben. Ebben a rendeletben kívánják szabályozni a település zöldterületeinek rendezését, illetve a biológiai aktivitásérték szinten tartását, valamint, hogy annak növelését elősegítse. Ezen rendeletben taglalják az invazív fajokat, amelyek nem kívánatosak a településen, és javaslatokat is tesznek olyan fajokra, amelyek ezek helyére ülethetők. Ezen a fehérlistán szerepel a közönséges füge (Ficus carica) is. Tehét legalább 2011-óta tudatosan ültetik Pécs városában a fügefákat.

A füge nem terjed gyökérről...

Tudni kell azt is, hogy a füge nem összehasonlítható a mirigyes bálványfával, ami igen agresszíven terjed, és ezt elsősorban nem az ivaros szaporodásával teszi. Jellemző rá, hogy erősen tarackol gyökérről, és amikor irtani próbálják, akkor egyetlen pár centiméteres talajban maradt gyökérdarabról képes kihajtani, és rendkívül gyorsan megújulni. Gyökerei a talajfelszín alatt hosszú métereket tesznek meg, és folyamatosan kihajt gyökérről. Emiatt rendkívül gyorsan képes nagy területeket meghódítani. Mindemellett rendkívül jó fagytűrő, hazánkban nem ismert eddig olyan mértékű hideg, amit a bálványfa ne vészelt volna át.

Fotó: Limp Tibor, Pilisi Parkerdő Zrt.

A füge ezzel ellentétben nem terjed gyökérről. Ha kiássák, a talajban maradt gyökérdarabokról nem képes a megújulásra, és nem is tarackol. Tősarjakat képes ugyan fejleszteni a talajszint alatti szárrészeken található rügyekből, de ezzel relatíve nagyon hosszú idő alatt is csak igen kis távolságokra képes elterjedni az anyatőtől. A Magyarországi fügekörkép cikksorozatom írása közben több helyre is ellátogattam személyesen, ahol igen öreg, akár 100 évnél is idősebb fügefákat, fügebokrokat tekinthettem meg. Ezek között olyan is volt, ahol nem feltétlen gondozott a környezete, de nyomát sem láttam annak, hogy ezek a fügék elkezdték volna meghódítani a környező területeket.

Fotó: Ballai Gergő

A füge ivaros szaporodása ugyanakkor nem olyan gyors, hogy felvegye a versenyt az őshonos növényfajokkal. Főleg, hogy klímaváltozás ide, klímaváltozás oda, azért annyira közel sem barátságos a füge számára a hazai klíma, hogy a gondozásmentesen, spontán magról kelt fügék olyan tömegesen tudjanak megmaradni, és növekedni, hogy a helyi növényflórára veszélyt jelentsenek. Egy magonc fügének még igen sok csapadékra és párára van szüksége ahhoz, hogy annyira megerősödjön, hogy a mi klímánkon önállóan életképes legyen. Pécsett is a magonc fügék többsége olyan helyen figyelhető meg, ahol emberi beavatkozás miatt adottak számára az életkezdés, és a korai életszakaszának feltételei: ereszcsatornák kifolyóiban, rendszeresen öntözött virágágyásokban, szennyvízelvezető lefolyókban, házfalak tövében, és hasonló helyeken.

Elfagyna a fügemagonc mielőtt fagytűrövé válna...

További akadályozó tényező, hogy a magonc fügék a korai életszakaszukban még korántsem annyira tolerálják a fagyokat, mint kifejlett társaik. Ezért maximum csak hőszigetek közelében tudnának biztonsággal áttelelni. Itt a Tápióságban, az Alföldön például egészen biztosan túl zordak a telek a fügemagoncok számára, így erősen megritkítaná a fagy az esetleges magoncokat még akkor is, ha a kifejlett fügebokrok már könnyedén áttelelnek. Ne feledkezzünk meg arról, hogy Pécsett, ahol a mikroklíma kimodottan kedvező a füge és a fügedarázs számára, 2012-ben majdnem elpusztult a teljes fügedarázs populáció egy erősebb tél során.

A fügedarázs sem befolyásolja a helyi ökológiát

A fügedarazsak méginkább nem veszélyeztetik a helyi ökológiai viszonyokat, mert életük során szinte egyáltalán nem lépnek kapcsolatba más rovarokkal és növényekkel. A fügedarázs életének 98%-át egy füge belsejében tölti, és ha kilépve onnan kapcsolatba is lépne más élőlényekkel, akkor azt nagy valószínűséggel azok táplálékaként teszi.

Fotó: BBC Stories of Earth

Ezért én semmiképpen sem aggódnék amiatt, hogy a közönséges füge (Ficus carica), vagy akár a fügedarázs (Blastophaga psenes) invazív fajjá tudna válni Magyarországon. Ehhez sem a fügének, sem a darázsnak, sem pedig a hazai környezetnek nincsenek megfelelő képességei.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu