fügedarázs , közlemény ,

Megjelent a fügedarázs (Blastophaga psenes) Budapesten

Tudvalevő, hogy hazánkban 2008-óta jelen van egy igen kis területen a fügedarázs (Blastophaga psenes), de eddig még más tájegységekről nem jelezték a jelenlétét. Azonban az utóbbi évtizedekben ahogy a nyaraink egyre melegebbek lettek, úgy váltak egyre enyhébbé a hazai telek, amely változás kedvezett a fügedarázs térhódításának.

Tény, hogy a fügedarázs igen különs kapcsolatban áll a kaprifügékkel, mivel csak abban tudnak szaporodni, így elterjedésükhöz a klimatikus viszonyokon túl szükséges a kaprifügék megjelenése is. És bár lajstrom nem készült az ország kaprifügéiről, én mégis biztos vagyok benne, hogy van elegendő belőlük az országban (legalábbis a nagyobb városokban biztosan) ahhoz, hogy a fügedarázs elterjedhessen.

Én Budapest XI. kerületében dolgozom, és a munkahelyemen van egy fügefa, amely hozzávetőleg húsz éves lehet nagyjából. Amióta az a fa ott van, soha senki sem látott rajta egyetlen érett fügét sem. Pedig minden évben terem bőven; folyamatosan tele van zöld fügékkel, de azok a cseresznye méretet elérve elfonnyadnak, és lepotyognak minden évben. Jómagam tizenegy éve figyelem ezt a fügebokrot, és ez idő alatt egyszer sem érett be rajta egyetlen szem füge sem. Kivéve idén!

Idén beérett a füge a Szent Imre Kórházban

Bizony, bizony. Már augusztusban felfigyeltem rá, hogy idén mintha nem dobálná el a fügéit a fa. Elkezdtem nagyobb figyelmet szentelni neki, és két-három naponta ránéztem. Saját szememmel nem láttam rajta fügedarazsakat, de az biztos, hogy amikor eljött az ideje, növekedésnek indultak a fügék.

Növekedésnek és színesedésnek, mígnem őszre beért a fán lévő fügék úgy harminc százaléka. Ekkor már szinte biztos voltam benne, hogy valami turpisság van a dologban, hiszen ez egy szmirnai tipusú füge, és csak akkor érhetnek be rajta a fügék, ha beporozza őket a fügedarázs.

Az úszáspróba

Az, hogy fügében a magok meg lettek-e termékenyítve, roppant egyszerűen kideríthető. Ki kell szedni a magokat a fügéből, le kell tisztítani róla minden gyümölcshús és rost maradványt, majd bele kell tenni egy pohár vízbe. A maghéj mindenképpen kifejlődik a fügékben a beporzástól függetlenül. Ha nincs beporozva, azaz megtermékenyítve egy mag, akkor a maghéj üres marad, abban levegő lesz. Az ilyen magok lebegnek, avagy úsznak a víz tetején. A megtermékenyített fügemagok egészen másként viselkednek. Azoknál ugyanis a maghéjon belül kifejlődik a csíraképes mag is, így azok fajsúlya nagyobb a vízénél, és elsüllyednek.

Így tehát roppant egyszerűen kideríthető, hogy egy füge magját megtermékenyítette-e a darázs, vagy sem. Azok a magok, amelyek lebegnek a víz tetején, mehetnek a komposztra, mert másra nem jók. Amelyek azonban elsüllyednek, azok csíraképesek, azokból akár füge csemetéket is nevelhetünk magról (azonban azt érdemes tudni, hogy ezek túlnyomó többsége kaprifüge lesz majd).

Elsüllyedtek a magok

A munkahelyemen idén váratlanul beérő fügékből kiszedett magok 90%-a elsüllyedt a vízben. Ez számomra teljesen egyértemű bizonyíték a megtermékenyítésre. És mivel a fügét csak a fügedarázs (Blastophaga psenes) tudja beporozni, így egészen biztos, hogyha nem is tartósan, de idén mindenképpen jelen volt a környéken a fügedarázs. Figyelni fogok rá a jövő szezonban is, hátha akkor is jelen lesznek. Remélem, sikerül kézzelfogható bizonyítékot találnom az állításomra, miszerint Budapesten megjelent a fügedarázs. A kicsírázott magokból pedig megpróbálok kinevelni pár füge csemetét. Kíváncsi leszek erre a kísérletre.

Mint a képeken is látható, a magokat elültetve szépen elkezdtek fejlődni, ami nagyon bíztató. Mindenképpen kinevelem őket, hogy megtudjam, miféle füge lesz belőlük (valószínűleg kapri vagy szmirnai).

Felhívás!

Szeretném megtalálni a környéken azt a kaprifügét, ahol a darazsak áttelelhetnek, és ahol szaporodhattak. Ezért mindenképpen szeretném megkérni azt, aki Budapesten a Szent Imre kórház  környékén lakik, hogy jelentkezzen, ha

  • olyan fügéje van, amin minden évben van termés, de sosem szokott beérni.
  • olyan fügéje van, amin a termések megnőnek, majd elfonnyadnak és leesnek, a belsejükben pedig por található
  • olyan fügéjük van, amin minden évben van termés, és sosem érett be eddig, de idén mégis beérett

A jelentkezéseket a fugesember[KUKAC]gmail[PONT]com címre várom. Ha fényképeket is küldtök a fügékről, akkor mindenképpen fényképezzetek le egy félbevágott fügét is. Jó minőségű, éles képeknek örülnék a legjobban.

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Kúszófüge (Ficus pumila var. pumila), avagy ámpolnafikusz – fajtabemutató

A mostani posztom alanya a Kúszófüge lesz (amelyből épp a napokban sikerült beszereznem egy gyönyörű cserepes példányt) , vagy másik nevén az ámpolnafikusz (Ficus pumila var. pumila – továbbiakban csak Ficus pumila) . Ez a liánszerű, örökzöld kúszónövény a mi éghajlatunkon leginkább szobanövényként tartható, de mivel termő fikusz faj, így gondoltam, írok róla. Na meg amúgyis megtetszett nekem, így hát beszereztem egyet. Ezt a fügét nem nehéz beszerezni, nem olyan ritkaság, mint néhány más társuk, szóval ha kedvet kaptok hozzá, csak keressetek rá a neten, és biztosan fogtok találni helyet, ahol megvásárolható. 😊 A Ficus pumiláról már olvashattatok korábban a Fügés emberen , amikor büszkén mutattam be régóta vágyott 'Rurh Bancroft' (Ficus carica x pumila) fügém beszerzését, ami két ficus faj (a közönséges füge, és a kúszófüge) hibridje. Most beszereztem egy kúszófügét, és ennek apropóján gondoltam, írok is róla pár sort. A kúszófüge (Ficus pumila) bemutatása A kúszófüge

Fügés ember – fügedugvány vásár – 2023 ősz

FRISSÍTÉS (2023.11.08): ELFOGYOTT AZ ÖSSZES DUGVÁNY! Nem tudok több megrendelést felvenni. Akik eddig megrendelték, de még nem utalták el a pénzt, nekik megvan a mennyiség még, de több nincsen! 😕 Ne adjatok le több rendelést! Idén ősszel két fajta fügéből vannak eladó dugványaim. A dugványok minimum három nódusszal (rügy, csomópont) rendelkeznek, és frissen kerültek levágásra a mai napon. A postázásig nedves homokban tartom őket, hogy ne száradjanak ki, majd csomagolás előtt letisztítom őket. A csomagolás papírba, majd nylon zacskóba, végül buborékfóliás borítékba történik. Feladás elsőbbségi levélként, így már jellemzően másnapra megérkezik. Csomagfeladás minden héten hétfőn, kedden és szerdán történik csak, hogy biztosan ne ragadjon be hétvégére a postán. Csak a készlet erejéig! Fontos, hogy a készlet igen korlátozott, mert mindkét fajtából egy nagy bokor alapos metszéséből származó dugványok vannak csak, így érdemes időben rendelni. 😎 Az alábbi fügefajtákból vanna

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus microcarpa Ficus palmata ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon litofita madarak magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu