fügedarázs , kaprifüge , közlemény ,

Megjelent a fügedarázs (Blastophaga psenes) Budapesten

Tudvalevő, hogy hazánkban 2008-óta jelen van egy igen kis területen a fügedarázs (Blastophaga psenes), de eddig még más tájegységekről nem jelezték a jelenlétét. Azonban az utóbbi évtizedekben ahogy a nyaraink egyre melegebbek lettek, úgy váltak egyre enyhébbé a hazai telek, amely változás kedvezett a fügedarázs térhódításának.

Tény, hogy a fügedarázs igen különs kapcsolatban áll a kaprifügékkel, mivel csak abban tudnak szaporodni, így elterjedésükhöz a klimatikus viszonyokon túl szükséges a kaprifügék megjelenése is. És bár lajstrom nem készült az ország kaprifügéiről, én mégis biztos vagyok benne, hogy van elegendő belőlük az országban (legalábbis a nagyobb városokban biztosan) ahhoz, hogy a fügedarázs elterjedhessen.

Én Budapest XI. kerületében dolgozom, és a munkahelyemen van egy fügefa, amely hozzávetőleg húsz éves lehet nagyjából. Amióta az a fa ott van, soha senki sem látott rajta egyetlen érett fügét sem. Pedig minden évben terem bőven; folyamatosan tele van zöld fügékkel, de azok a cseresznye méretet elérve elfonnyadnak, és lepotyognak minden évben. Jómagam tizenegy éve figyelem ezt a fügebokrot, és ez idő alatt egyszer sem érett be rajta egyetlen szem füge sem. Kivéve idén!

Idén beérett a füge a Szent Imre Kórházban

Bizony, bizony. Már augusztusban felfigyeltem rá, hogy idén mintha nem dobálná el a fügéit a fa. Elkezdtem nagyobb figyelmet szentelni neki, és két-három naponta ránéztem. Saját szememmel nem láttam rajta fügedarazsakat, de az biztos, hogy amikor eljött az ideje, növekedésnek indultak a fügék.

Növekedésnek és színesedésnek, mígnem őszre beért a fán lévő fügék úgy harminc százaléka. Ekkor már szinte biztos voltam benne, hogy valami turpisság van a dologban, hiszen ez egy szmirnai tipusú füge, és csak akkor érhetnek be rajta a fügék, ha beporozza őket a fügedarázs.

Az úszáspróba

Az, hogy fügében a magok meg lettek-e termékenyítve, roppant egyszerűen kideríthető. Ki kell szedni a magokat a fügéből, le kell tisztítani róla minden gyümölcshús és rost maradványt, majd bele kell tenni egy pohár vízbe. A maghéj mindenképpen kifejlődik a fügékben a beporzástól függetlenül. Ha nincs beporozva, azaz megtermékenyítve egy mag, akkor a maghéj üres marad, abban levegő lesz. Az ilyen magok lebegnek, avagy úsznak a víz tetején. A megtermékenyített fügemagok egészen másként viselkednek. Azoknál ugyanis a maghéjon belül kifejlődik a csíraképes mag is, így azok fajsúlya nagyobb a vízénél, és elsüllyednek.

Így tehát roppant egyszerűen kideríthető, hogy egy füge magját megtermékenyítette-e a darázs, vagy sem. Azok a magok, amelyek lebegnek a víz tetején, mehetnek a komposztra, mert másra nem jók. Amelyek azonban elsüllyednek, azok csíraképesek, azokból akár füge csemetéket is nevelhetünk magról (azonban azt érdemes tudni, hogy ezek túlnyomó többsége kaprifüge lesz majd).

Elsüllyedtek a magok

A munkahelyemen idén váratlanul beérő fügékből kiszedett magok 90%-a elsüllyedt a vízben. Ez számomra teljesen egyértemű bizonyíték a megtermékenyítésre. És mivel a fügét csak a fügedarázs (Blastophaga psenes) tudja beporozni, így egészen biztos, hogyha nem is tartósan, de idén mindenképpen jelen volt a környéken a fügedarázs. Figyelni fogok rá a jövő szezonban is, hátha akkor is jelen lesznek. Remélem, sikerül kézzelfogható bizonyítékot találnom az állításomra, miszerint Budapesten megjelent a fügedarázs. A kicsírázott magokból pedig megpróbálok kinevelni pár füge csemetét. Kíváncsi leszek erre a kísérletre.

Mint a képeken is látható, a magokat elültetve szépen elkezdtek fejlődni, ami nagyon bíztató. Mindenképpen kinevelem őket, hogy megtudjam, miféle füge lesz belőlük (valószínűleg kapri vagy szmirnai).

Felhívás!

Szeretném megtalálni a környéken azt a kaprifügét, ahol a darazsak áttelelhetnek, és ahol szaporodhattak. Ezért mindenképpen szeretném megkérni azt, aki Budapesten a Szent Imre kórház  környékén lakik, hogy jelentkezzen, ha

  • olyan fügéje van, amin minden évben van termés, de sosem szokott beérni.
  • olyan fügéje van, amin a termések megnőnek, majd elfonnyadnak és leesnek, a belsejükben pedig por található
  • olyan fügéjük van, amin minden évben van termés, és sosem érett be eddig, de idén mégis beérett

A jelentkezéseket a fugesember[KUKAC]gmail[PONT]com címre várom. Ha fényképeket is küldtök a fügékről, akkor mindenképpen fényképezzetek le egy félbevágott fügét is. Jó minőségű, éles képeknek örülnék a legjobban.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu