érdekesség , fügeérés , hasznos tippek , tudomány ,

Beérik-e a félérett füge a spájzban, avagy utóérő gyümölcs-e a füge?

Az, hogy a füge utóérő gyümölcs vagy sem, legalább annyira vita témája a kiskerti fügések körében, mint az, hogy kell-e a fügét locsolni, vagy kell-e a fügét metszeni. Az egyik tábor esküszik rá, hogy a füge utóérő, és ha leszedjük, akkor tálcán, zacskóba, dobozba zárva pár nap alatt beérik.

Kellő időben szüretelt füge

A másik tábor pedig váltig állítja, hogy a füge nem utóérő, és ha leszedtük, akkor ott befejeződött az érése, és úgy marad, ahogy van. Szerintük ezért fontos a fügét pont a kellő érettségben leszedni, mert az bizony nem fog tovább érni még varázsdobozban háromszsáz „fügém érj be!” varázsige ráolvasása után sem.

De vajon kinek van akkor igaza?

A tudomány szerencsére mindenre jobb választ tud adni, mint az átlag kiskerti fügekedvelő, így ha vitás kérdésben nem tudjuk szép szóval eldönteni, kinek van igaza, bátran forduljunk a tudományhoz. A tudományos álláspont pedig az, hogy a füge nem utóérő gyümölcs. Érés közben ugyanis a gyümölcsökben különböző biokémiai folyamatok zajlanak le a bennük termelődő etiléngáznak köszönhetően (ettől érik a gyümölcs), és ezek a folyamatok az utóérőkben a szüret után is folytatódnak. Cukortartalmuk növekszik, savtartalmuk pedig általában ezzel arányosan csökken. Beltartalmi értékeik pozitív irányba változnak.

A nem utóérő gyümölcsökben azonban ez a folyamat a szüretelés pillanatában leáll, nem termelődik bennük tovább etiléngáz. Beltartalmi értékeik nem növekszenek, ahogyan cukortarlamuk és savtartalmuk sem változik. Éppen ilyen nem utóérő gyümölcs a füge is. Amikor leszedjük, akkor az érése befejeződik, és onnantól beltartalmi értéke nem hogy nem javul, de folyamatosan csökken. A Clemson University cikke is ezt az állítást támasztja. Vizsgálatuk szerint sem érik tovább a leszedett füge, csak állaga változik meg, valamint elkezd dehidratálódni, így a megváltozott ví-cukor arány miatt tűnik édesebbnek.

Hogyan lehet akkor édesebb és finomabb a leszedett füge pár nap után?

Sehogyan sem! Az csupán egy érzéki csalódás, aminek az oka egyszerű: a kulcsszó a fonnyadás. A leszedett füge víztartalma párolog, ezáltal folyamatosan csökken. Ezt hívjuk dehidratálódásnak, vagy köznyelvi szóhasználatban fonnyadásnak. Emiatt érezzük édesebbnek és finomabbnak a fügét, amely valójában nem lett sem jobb, sem édesebb, sem finomabb, csupán csak szárazabb. Olyan ez, mintha egy csésze vízbe beledobnánk két kockacukrot, majd kóstolás után a konyhapultra tennénk, és három napig otthagynánk párologni. A harmadik napon azt tapasztalnánk, ha megkóstolnánk, hogy édesebb, finomabb, mint amikor elkészítettük. Pedig nem lett édesebb, hiszen a cukor pontosan ugyanannyi benne, mint korábban. Ami változott, az a víz mennyisége, és a kevesebb vízben ugyanannyi cukor édesebbnek tűnik.

Korán szüretelt füge három nap fonnyasztás után

Így történik ez a füge esetében is, ezért nem érdemes leszedni idő előtt, mert akárki akármit is mondjon, nem fog beérni. Sajnos azonban sok fejben hibásan rögzült az utóérés fogalma, és ezért leszedik a fügét akkor, amikor az még tele van a latexes tejnedvvel, amit az íze is sokkal rosszabb, mintha beérne. Persze lehet mondani, hogy így legalább nem eszik meg a hangyák és a darazsak, de hát pont azért nem kell nekik sem, mert még nem igazán érett.

Ne szedd le az éretlen fügét!

A cikkben elhelyezett két kép között elég erős a kontraszt szerintem. Míg az első képen egy pont időben, kellő érettségben szüretelt, mézédes lédús füge látható, addig a második képen egy kellőr érés előtt két-három nappal leszedett, majd két-három napig zárt dobozban fonnyasztott, részben dehidratálódott füge látható. A második képen látszik, hogy az érés nem fejeződött be, a füge közepe durván üreges maradt, mert sok ezernyi apró gyümölcs a füge belsejében nem érte el a kellő érettségi fokot. Egyáltalán nem olyan guszta, mint az első épen látható füge.

Ezért én azt tanácsolom mindenkinek, hogy engedjük el az esetlegesen rosszul rögzült, téves információkat és helyette próbáljunk meg azonosulni a tudományos állásponttal. Ne szedjük le az éretlen vagy félig érett fügéet, várjuk meg inkább amíg a füge igazán érett lesz, és csak azután szüreteljünk. Igaz, hogy akkor már nem áll el olyan sokáig, és az is tény, hogy ilyenkor nagyon szűk az az időrés, amikor még előbb szüretelünk mi, mint a hangyák és darazsak, de megéri. Megéri, mert az igazán érett füge íze össze sem hasonlítható a félig érett, több napig fonnyasztott latexes valamivel, ami ha nem kapkodunk, menyei finom fügévé érhetett volna a fán.

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge tejnedve égési sérüléseket okozhat

A füge körüli munka után nyaranta sokan tapasztalnak vágásos, körszerű, vagy szabálytalan alakú, piros színű, égési sérülésre emlékeztető foltokat, amik égnek, esetleg fel is hólyagosodnak. A füge latexes tejnedve az arra érzékenyeknél ilyen reakciókat válthat ki . Dr. Lengyel Zsuzsanna egyetemi adjunktus, a Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani- és Onkodermatológiai Klinikájának igazgatóhelyettese szerint a tünetek megjelenéséért egy fényérzékenységet okozó anyag, a furokumarin a felelős. Forrás: www.e-ijd.org Kép magyarázata:  (a) Foltteszt fügefalevelekkel. (b) A vizsgálati terület a paszta eltávolítása után normális megjelenésű volt. (c) Hólyagképződés a 2. napon. (d) Másodfokú égés jelent meg a hólyagok eltávolítása után az 5. napon. Ezt a növény (hiszen nem csak a füge válthat ki ilyen reakciókat) leve, nedve tartalmazza, és a napfény UV-A sugarainak hatására bomlik, aktiválódik, gyulladást okozva a bőrben. Mértéke többnyire attól függ, mekkora mennyiségű növény...

Fügelevél szörp, ami nem csak különleges, de egészséges is...

Nem titok, hogy nem csak szeretem a fügét, mint növényt, mint gyümölcsöt, de szeretek különböző fügés receptekkel  is kísérletezni. Arról már írtam cikket, hogy a füge levelének fogyasztása számos előnyös hatással lehet az egészségünkre , és készsítettünk már fügelevél teát is. Most pedig a füge leveléből készült szörpöt próbáltam ki, és úgy éreztem, nektek is be kell, hogy mutassam. Az interneten sok féle fügelevél szörp receptet lehet találni, amelyek közül némelyikben egészen elképesztő hozzávalók is vannak, amelyektől éppen hogy csak pont egészséges nem lesz. Én az egyszerűségben hiszek, és abban, hogy a befőzés szabályait betartva nincs szükség tartósítószerekre sem, ezért az én receptem teljesen egyszerű. Ha pedig a kristálycukrot helyettesítjük valamilyen édesítőszerrel, akkor még inkább egészséges lesz a végeredmény. A fügelevélből főzött szörpnek kimondottan különleges íze van, ami vagy ízleni fog, vagy nem. Nekem nagyon ízlik, kimondottan frissítő hideg szódával, szó...

Időjárás

Címkék

Aclees taiwanensis adriai Afrikai fügelégy állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág boldog gyümi Budai Vár bujtás Carpobrotus Carpophilus hemipterus Ceratitis capitata Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előadás előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség esemény fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficocyba ficaria Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana Fig endosepsis fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge ormányos füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelégy fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj gyümölcslégy hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kabóca kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kétszínű gyümölcsfénybogár kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kukacos füge kultúra kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levélhullás levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Mt. Etna Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus ujjas óriás unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak webáruház Zaprionus indianus

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020- fugesember.hu