érdekesség , fügeérés , hasznos tippek , tudomány ,

Beérik-e a félérett füge a spájzban, avagy utóérő gyümölcs-e a füge?

Az, hogy a füge utóérő gyümölcs vagy sem, legalább annyira vita témája a kiskerti fügések körében, mint az, hogy kell-e a fügét locsolni, vagy kell-e a fügét metszeni. Az egyik tábor esküszik rá, hogy a füge utóérő, és ha leszedjük, akkor tálcán, zacskóba, dobozba zárva pár nap alatt beérik.

Kellő időben szüretelt füge

A másik tábor pedig váltig állítja, hogy a füge nem utóérő, és ha leszedtük, akkor ott befejeződött az érése, és úgy marad, ahogy van. Szerintük ezért fontos a fügét pont a kellő érettségben leszedni, mert az bizony nem fog tovább érni még varázsdobozban háromszsáz „fügém érj be!” varázsige ráolvasása után sem.

De vajon kinek van akkor igaza?

A tudomány szerencsére mindenre jobb választ tud adni, mint az átlag kiskerti fügekedvelő, így ha vitás kérdésben nem tudjuk szép szóval eldönteni, kinek van igaza, bátran forduljunk a tudományhoz. A tudományos álláspont pedig az, hogy a füge nem utóérő gyümölcs. Érés közben ugyanis a gyümölcsökben különböző biokémiai folyamatok zajlanak le a bennük termelődő etiléngáznak köszönhetően (ettől érik a gyümölcs), és ezek a folyamatok az utóérőkben a szüret után is folytatódnak. Cukortartalmuk növekszik, savtartalmuk pedig általában ezzel arányosan csökken. Beltartalmi értékeik pozitív irányba változnak.

A nem utóérő gyümölcsökben azonban ez a folyamat a szüretelés pillanatában leáll, nem termelődik bennük tovább etiléngáz. Beltartalmi értékeik nem növekszenek, ahogyan cukortarlamuk és savtartalmuk sem változik. Éppen ilyen nem utóérő gyümölcs a füge is. Amikor leszedjük, akkor az érése befejeződik, és onnantól beltartalmi értéke nem hogy nem javul, de folyamatosan csökken. A Clemson University cikke is ezt az állítást támasztja. Vizsgálatuk szerint sem érik tovább a leszedett füge, csak állaga változik meg, valamint elkezd dehidratálódni, így a megváltozott ví-cukor arány miatt tűnik édesebbnek.

Hogyan lehet akkor édesebb és finomabb a leszedett füge pár nap után?

Sehogyan sem! Az csupán egy érzéki csalódás, aminek az oka egyszerű: a kulcsszó a fonnyadás. A leszedett füge víztartalma párolog, ezáltal folyamatosan csökken. Ezt hívjuk dehidratálódásnak, vagy köznyelvi szóhasználatban fonnyadásnak. Emiatt érezzük édesebbnek és finomabbnak a fügét, amely valójában nem lett sem jobb, sem édesebb, sem finomabb, csupán csak szárazabb. Olyan ez, mintha egy csésze vízbe beledobnánk két kockacukrot, majd kóstolás után a konyhapultra tennénk, és három napig otthagynánk párologni. A harmadik napon azt tapasztalnánk, ha megkóstolnánk, hogy édesebb, finomabb, mint amikor elkészítettük. Pedig nem lett édesebb, hiszen a cukor pontosan ugyanannyi benne, mint korábban. Ami változott, az a víz mennyisége, és a kevesebb vízben ugyanannyi cukor édesebbnek tűnik.

Korán szüretelt füge három nap fonnyasztás után

Így történik ez a füge esetében is, ezért nem érdemes leszedni idő előtt, mert akárki akármit is mondjon, nem fog beérni. Sajnos azonban sok fejben hibásan rögzült az utóérés fogalma, és ezért leszedik a fügét akkor, amikor az még tele van a latexes tejnedvvel, amit az íze is sokkal rosszabb, mintha beérne. Persze lehet mondani, hogy így legalább nem eszik meg a hangyák és a darazsak, de hát pont azért nem kell nekik sem, mert még nem igazán érett.

Ne szedd le az éretlen fügét!

A cikkben elhelyezett két kép között elég erős a kontraszt szerintem. Míg az első képen egy pont időben, kellő érettségben szüretelt, mézédes lédús füge látható, addig a második képen egy kellőr érés előtt két-három nappal leszedett, majd két-három napig zárt dobozban fonnyasztott, részben dehidratálódott füge látható. A második képen látszik, hogy az érés nem fejeződött be, a füge közepe durván üreges maradt, mert sok ezernyi apró gyümölcs a füge belsejében nem érte el a kellő érettségi fokot. Egyáltalán nem olyan guszta, mint az első épen látható füge.

Ezért én azt tanácsolom mindenkinek, hogy engedjük el az esetlegesen rosszul rögzült, téves információkat és helyette próbáljunk meg azonosulni a tudományos állásponttal. Ne szedjük le az éretlen vagy félig érett fügéet, várjuk meg inkább amíg a füge igazán érett lesz, és csak azután szüreteljünk. Igaz, hogy akkor már nem áll el olyan sokáig, és az is tény, hogy ilyenkor nagyon szűk az az időrés, amikor még előbb szüretelünk mi, mint a hangyák és darazsak, de megéri. Megéri, mert az igazán érett füge íze össze sem hasonlítható a félig érett, több napig fonnyasztott latexes valamivel, ami ha nem kapkodunk, menyei finom fügévé érhetett volna a fán.

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Kúszófüge (Ficus pumila var. pumila), avagy ámpolnafikusz – fajtabemutató

A mostani posztom alanya a Kúszófüge lesz (amelyből épp a napokban sikerült beszereznem egy gyönyörű cserepes példányt) , vagy másik nevén az ámpolnafikusz (Ficus pumila var. pumila – továbbiakban csak Ficus pumila) . Ez a liánszerű, örökzöld kúszónövény a mi éghajlatunkon leginkább szobanövényként tartható, de mivel termő fikusz faj, így gondoltam, írok róla. Na meg amúgyis megtetszett nekem, így hát beszereztem egyet. Ezt a fügét nem nehéz beszerezni, nem olyan ritkaság, mint néhány más társuk, szóval ha kedvet kaptok hozzá, csak keressetek rá a neten, és biztosan fogtok találni helyet, ahol megvásárolható. 😊 A Ficus pumiláról már olvashattatok korábban a Fügés emberen , amikor büszkén mutattam be régóta vágyott 'Rurh Bancroft' (Ficus carica x pumila) fügém beszerzését, ami két ficus faj (a közönséges füge, és a kúszófüge) hibridje. Most beszereztem egy kúszófügét, és ennek apropóján gondoltam, írok is róla pár sort. A kúszófüge (Ficus pumila) bemutatása A kúszófüge

Fügés ember – fügedugvány vásár – 2023 ősz

FRISSÍTÉS (2023.11.08): ELFOGYOTT AZ ÖSSZES DUGVÁNY! Nem tudok több megrendelést felvenni. Akik eddig megrendelték, de még nem utalták el a pénzt, nekik megvan a mennyiség még, de több nincsen! 😕 Ne adjatok le több rendelést! Idén ősszel két fajta fügéből vannak eladó dugványaim. A dugványok minimum három nódusszal (rügy, csomópont) rendelkeznek, és frissen kerültek levágásra a mai napon. A postázásig nedves homokban tartom őket, hogy ne száradjanak ki, majd csomagolás előtt letisztítom őket. A csomagolás papírba, majd nylon zacskóba, végül buborékfóliás borítékba történik. Feladás elsőbbségi levélként, így már jellemzően másnapra megérkezik. Csomagfeladás minden héten hétfőn, kedden és szerdán történik csak, hogy biztosan ne ragadjon be hétvégére a postán. Csak a készlet erejéig! Fontos, hogy a készlet igen korlátozott, mert mindkét fajtából egy nagy bokor alapos metszéséből származó dugványok vannak csak, így érdemes időben rendelni. 😎 Az alábbi fügefajtákból vanna

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus microcarpa Ficus palmata ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon litofita madarak magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu