érdekesség , fügeérés , hasznos tippek , tudomány ,

Beérik-e a félérett füge a spájzban, avagy utóérő gyümölcs-e a füge?

Az, hogy a füge utóérő gyümölcs vagy sem, legalább annyira vita témája a kiskerti fügések körében, mint az, hogy kell-e a fügét locsolni, vagy kell-e a fügét metszeni. Az egyik tábor esküszik rá, hogy a füge utóérő, és ha leszedjük, akkor tálcán, zacskóba, dobozba zárva pár nap alatt beérik.

Kellő időben szüretelt füge

A másik tábor pedig váltig állítja, hogy a füge nem utóérő, és ha leszedtük, akkor ott befejeződött az érése, és úgy marad, ahogy van. Szerintük ezért fontos a fügét pont a kellő érettségben leszedni, mert az bizony nem fog tovább érni még varázsdobozban háromszsáz „fügém érj be!” varázsige ráolvasása után sem.

De vajon kinek van akkor igaza?

A tudomány szerencsére mindenre jobb választ tud adni, mint az átlag kiskerti fügekedvelő, így ha vitás kérdésben nem tudjuk szép szóval eldönteni, kinek van igaza, bátran forduljunk a tudományhoz. A tudományos álláspont pedig az, hogy a füge nem utóérő gyümölcs. Érés közben ugyanis a gyümölcsökben különböző biokémiai folyamatok zajlanak le a bennük termelődő etiléngáznak köszönhetően (ettől érik a gyümölcs), és ezek a folyamatok az utóérőkben a szüret után is folytatódnak. Cukortartalmuk növekszik, savtartalmuk pedig általában ezzel arányosan csökken. Beltartalmi értékeik pozitív irányba változnak.

A nem utóérő gyümölcsökben azonban ez a folyamat a szüretelés pillanatában leáll, nem termelődik bennük tovább etiléngáz. Beltartalmi értékeik nem növekszenek, ahogyan cukortarlamuk és savtartalmuk sem változik. Éppen ilyen nem utóérő gyümölcs a füge is. Amikor leszedjük, akkor az érése befejeződik, és onnantól beltartalmi értéke nem hogy nem javul, de folyamatosan csökken. A Clemson University cikke is ezt az állítást támasztja. Vizsgálatuk szerint sem érik tovább a leszedett füge, csak állaga változik meg, valamint elkezd dehidratálódni, így a megváltozott ví-cukor arány miatt tűnik édesebbnek.

Hogyan lehet akkor édesebb és finomabb a leszedett füge pár nap után?

Sehogyan sem! Az csupán egy érzéki csalódás, aminek az oka egyszerű: a kulcsszó a fonnyadás. A leszedett füge víztartalma párolog, ezáltal folyamatosan csökken. Ezt hívjuk dehidratálódásnak, vagy köznyelvi szóhasználatban fonnyadásnak. Emiatt érezzük édesebbnek és finomabbnak a fügét, amely valójában nem lett sem jobb, sem édesebb, sem finomabb, csupán csak szárazabb. Olyan ez, mintha egy csésze vízbe beledobnánk két kockacukrot, majd kóstolás után a konyhapultra tennénk, és három napig otthagynánk párologni. A harmadik napon azt tapasztalnánk, ha megkóstolnánk, hogy édesebb, finomabb, mint amikor elkészítettük. Pedig nem lett édesebb, hiszen a cukor pontosan ugyanannyi benne, mint korábban. Ami változott, az a víz mennyisége, és a kevesebb vízben ugyanannyi cukor édesebbnek tűnik.

Korán szüretelt füge három nap fonnyasztás után

Így történik ez a füge esetében is, ezért nem érdemes leszedni idő előtt, mert akárki akármit is mondjon, nem fog beérni. Sajnos azonban sok fejben hibásan rögzült az utóérés fogalma, és ezért leszedik a fügét akkor, amikor az még tele van a latexes tejnedvvel, amit az íze is sokkal rosszabb, mintha beérne. Persze lehet mondani, hogy így legalább nem eszik meg a hangyák és a darazsak, de hát pont azért nem kell nekik sem, mert még nem igazán érett.

Ne szedd le az éretlen fügét!

A cikkben elhelyezett két kép között elég erős a kontraszt szerintem. Míg az első képen egy pont időben, kellő érettségben szüretelt, mézédes lédús füge látható, addig a második képen egy kellőr érés előtt két-három nappal leszedett, majd két-három napig zárt dobozban fonnyasztott, részben dehidratálódott füge látható. A második képen látszik, hogy az érés nem fejeződött be, a füge közepe durván üreges maradt, mert sok ezernyi apró gyümölcs a füge belsejében nem érte el a kellő érettségi fokot. Egyáltalán nem olyan guszta, mint az első épen látható füge.

Ezért én azt tanácsolom mindenkinek, hogy engedjük el az esetlegesen rosszul rögzült, téves információkat és helyette próbáljunk meg azonosulni a tudományos állásponttal. Ne szedjük le az éretlen vagy félig érett fügéet, várjuk meg inkább amíg a füge igazán érett lesz, és csak azután szüreteljünk. Igaz, hogy akkor már nem áll el olyan sokáig, és az is tény, hogy ilyenkor nagyon szűk az az időrés, amikor még előbb szüretelünk mi, mint a hangyák és darazsak, de megéri. Megéri, mert az igazán érett füge íze össze sem hasonlítható a félig érett, több napig fonnyasztott latexes valamivel, ami ha nem kapkodunk, menyei finom fügévé érhetett volna a fán.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu