egyéb fikusz , Ficus ilicina , fojtogató füge , litofita ,

Babérfüge (Ficus ilicina), a sziklákat ölelgető fikusz – fajtabemutató

A babérfüge (Ficus ilicina) egy örökzöld, sziklákat körülölelő füge a száraz nyarú Dél-Afrikai Namaqualand régióból és északabbról, Namíbiából és Angola déli részéről, ahol főként nyáron esik a csapadék.

A Ficus ilicina sziklahasogatóként is emlegetett fügefaj, mert gyökerei tápanyagban dús termőtalaj helyett (termőtalajban is képes gyökeret ereszteni) sziklaszirtek repedéseiben kapaszkodik meg, és ahogy vastagszik, szétfeszíti a sziklákat. De nem csak a sziklarepedésekbe kapaszkodik bele, hanem lapos gyökereivel körül is öleli a köveket. Nevét apró, sötétzöld, babér alakú leveleiről kapta.

A babérfüge (Ficus ilicina) bemutatása

Terjedő, terebélyesedő sziklát körülölelő, örökzöld cserje, amely akár több méter átmérőjű bokorrá növekedhet. Magassága pedig esetenként akár a 4-5 métert is elérheti. Kérge szürkésfehér, sima. A felálló, szétterülő levelek elliptikus-hosszúkásak, 43–85 × 13–28 mm-esek, bőrszerű tapintásúak, sötétzöldek  teljes szegéllyel. A levélnyél rövid és robusztus, nagyjából 5-10 mm hosszú. Fejlődése legelején sziklarepedésekben csírázik, majd a gyökerek szisztematikusan keresik a mélyebb hasadékokat, hogy kiterjedt hálózatot alkossanak a sziklák között, és azok körül is egyaránt. A babérfüge viselkedését tekintve fojtogató füge, csak míg a többi társa fákat fojtogat az esőerdőkben, addig ez a növény a sziklákat fojtogatja.

A babérfüge gyümölcsök rövid szárúak (5 mm hosszú), lekerekítettek és körülbelül 10 mm átmérőjűek. Éretten világos sárgászöldek, enyhén lilás cserzettek. Gyümölcsei tavasszal érnek, de az év bármely szakában teremhetnek. A növény bármely részéből sérülés esetén – mint a ficus fajoknál megszokott – fehér, tejszerű latexes nedvet bocsát ki.

Babérfüge elterjedése és élőhelye

Széles körben elterjedt Dél-Afrika, Namíbia és Dél-Angola nyugati részének félszáraz, és száraz régióiban, a Rooibergtől, Vanrhynsdorptól északra az Orange folyóig, és északabbra. Növekszik a Succulent Karoo Biome, Nama-Karoo Biome területein, valamint a száraz félsivatagban, és a Savanna Biome területén északon. Élőhelye kizárólag sziklafalak, sziklák és gránitkupolák. A mag ezek réseiben csírázik, és onnan kezdi meg növekedését, ami sok más kőzethasító, vagy litofita füge esetében gyakori. Ez lehetővé teszi a növény számára, hogy túlélje a száraz évszakot. A vándorló gyökerek új területeket keresnek, új hasadékokba hatolnak be, amíg a növény jól meg nem gyökerezik. Ezek a gyökerek gyakran egy sziklafalon nőnek lefelé, és több évbe telik, mire elérik a talajt.

Különféle geológiai képződményeken való növekedését jegyezték fel, mint például gránit, kvarcitos homokkő, mészkő és dolomit. A Ficus ilicina élőhelyén, Namaqualandban él a Ficus cordata-val, amely utóbbi egy felfelé törő fa, világosabb zöld, tojásdad, vagy szív alakú levelekkel. Namíbia északi részén a Ficus ilicina a Ficus glumosa-val, és a Ficus bubu-val osztozik az élőhelyén.

Névlevezetés és történeti vonatkozások

A fikusz az eperfafélék (Moraceae) nagy családjába tartozik, amely főleg a trópusokra, és a szubtrópusokra korlátozódik. Ez a család 37 nemzetségből, és 1180 fajból áll. A fikusz a család legnagyobbja, mintegy 850 fajjal (Christenhusz 2017). A Ficus botanikai név valószínűleg a héber „fag”, vagy a perzsa „fica” szóból származik. Az ilicina sajátos elnevezés a babérfüge leveleire vonatkozik, amelyek a magyaltölgy (Quercus ilex) leveleihez hasonlítanak.

A babérfüge közönséges elnevezés a Lauraceae családba tartozó babérral (Laurus nobilis) való hasonlóságra utal. A Ficus ilicinát először Sonder botanikus nevezte el Urostigma ilicinumnak 1850-ben, Carl Zeyher német gyűjtő által gyűjtött növényekről. 1867-ben nevezték át Ficusbnak. Egy másik Namíbiából származó faj, a Ficus guerichiana, amelyet Engler nevezett el 1894-ben, de később kiderült, hogy a F. ilicina szinonimája. A két taxon között azonban vannak kis különbségek. A namíbiai növények levelei szélesebbek, hajlamosak egyenesebbre nőni, és a szárak enyhén szőrösek a csomópontokon. A Namaqua növények levelei keskenyebbek, száruk szőrtelen, és inkább sziklaölelők. Ezeket a tulajdonságokat a termesztés során megőrzik.

A Babérfüge rossz fagytűrő, így hazánkban mindenképpen igényli a védett, fagymentes helyen való teleltetést. Mint minden ficus fajnak, így a babárfügének is saját beporzó darázsfaja van, az Elissabethiella enriqesii apródarázs (Burrows & Burrows 2003).

A Ficus ilicina termesztése

A babérfüge kiválóan alkalmas sziklakertekhez olyan területeken, ahol nincs fagy. Lassú növekedésű, így kimondottan ideális bonsai növénynek. Lassú növekedése okán a babérfüge cserepes növényként is sikeresen termeszthető. Szaporítani magról, vagy dugványokról lehet. Törjük össze az aszalt gyümölcsöket, és tavasszal vagy nyáron vessük sekély tálcákba. Fedjük le vékony homokkal (1-2 mm vastag) és tartsuk nedvesen. A csírázás gyors, így nem kell sokat várni arra, hogy kiderüljön, életképes magokat sikerült-e szereznünk. A vegetatív szaporításhoz 10–15 cm hosszú félfás dugványokra van szükségünk, amelyeket tavasszal vagy nyáron a legjobb begyűjteni Távolítsuk el a leveleket a szár alsó feléről, és ültessük be kertészeti perlit, és tőzeg keverékébe. A melegágyban való gyökeresedés 2-3 héten belül megtörténik.

Forrás: pza.sanbi.org

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Kúszófüge (Ficus pumila var. pumila), avagy ámpolnafikusz – fajtabemutató

A mostani posztom alanya a Kúszófüge lesz (amelyből épp a napokban sikerült beszereznem egy gyönyörű cserepes példányt) , vagy másik nevén az ámpolnafikusz (Ficus pumila var. pumila – továbbiakban csak Ficus pumila) . Ez a liánszerű, örökzöld kúszónövény a mi éghajlatunkon leginkább szobanövényként tartható, de mivel termő fikusz faj, így gondoltam, írok róla. Na meg amúgyis megtetszett nekem, így hát beszereztem egyet. Ezt a fügét nem nehéz beszerezni, nem olyan ritkaság, mint néhány más társuk, szóval ha kedvet kaptok hozzá, csak keressetek rá a neten, és biztosan fogtok találni helyet, ahol megvásárolható. 😊 A Ficus pumiláról már olvashattatok korábban a Fügés emberen , amikor büszkén mutattam be régóta vágyott 'Rurh Bancroft' (Ficus carica x pumila) fügém beszerzését, ami két ficus faj (a közönséges füge, és a kúszófüge) hibridje. Most beszereztem egy kúszófügét, és ennek apropóján gondoltam, írok is róla pár sort. A kúszófüge (Ficus pumila) bemutatása A kúszófüge

Fügés ember – fügedugvány vásár – 2023 ősz

FRISSÍTÉS (2023.11.08): ELFOGYOTT AZ ÖSSZES DUGVÁNY! Nem tudok több megrendelést felvenni. Akik eddig megrendelték, de még nem utalták el a pénzt, nekik megvan a mennyiség még, de több nincsen! 😕 Ne adjatok le több rendelést! Idén ősszel két fajta fügéből vannak eladó dugványaim. A dugványok minimum három nódusszal (rügy, csomópont) rendelkeznek, és frissen kerültek levágásra a mai napon. A postázásig nedves homokban tartom őket, hogy ne száradjanak ki, majd csomagolás előtt letisztítom őket. A csomagolás papírba, majd nylon zacskóba, végül buborékfóliás borítékba történik. Feladás elsőbbségi levélként, így már jellemzően másnapra megérkezik. Csomagfeladás minden héten hétfőn, kedden és szerdán történik csak, hogy biztosan ne ragadjon be hétvégére a postán. Csak a készlet erejéig! Fontos, hogy a készlet igen korlátozott, mert mindkét fajtából egy nagy bokor alapos metszéséből származó dugványok vannak csak, így érdemes időben rendelni. 😎 Az alábbi fügefajtákból vanna

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus microcarpa Ficus palmata ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon litofita madarak magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu