egyéb fikusz , Ficus sycomorus , szikomorfa ,

Szikomorfa (Ficus sycomorus), az ősi egyiptomiak szent növénye – fajtabemutató

A szikomorfa vagy szikomorfüge (Ficus sycomorus) az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó faj, amelyet az emberiség ősidők óta termeszt kultúrnövényként. A növény Afrikában, a Száhil övtől délre, és a Baktérítőtől északra őshonos, Közép-Afrika nyugati, esőerdővel borított területeinek kivételével.

Ugyancsak őshonosan nő az Arab-félsziget déli részén, és Madagaszkár egy igen kicsi részén, Ciprus szigetén, Libanonban – ahol a híres „Gemmayzeh-út” neve a növény arab nevéből (gemmayz) ered –, valamint meghonosították Izraelben és Egyiptomban. Természetes élőhelyén a fa tápanyagokban gazdag talajokon él a folyók mentén, de változatos növényvilágú erdőségekben ugyancsak megtalálható. Szokás nevezni még platánfügének, vagy fügeepernek is.

A szikomorfa (Ficus sycomorus) bemutatása

A szikomorfa kb. 20 méter magas fává nő, lombkoronája sűrű, 6 méter széles. Kb. 14 cm x 10 cm-es lekerekített, szív alakú levelei csigavonalban helyezkednek el az ágak körül. A levél durva tapintású, felső része sötétzöld, alsó fele valamivel világosabb, és feltűnő sárga erek tarkítják. A levélnyél 0.5–3 cm hosszú, és bolyhos. Termése nagy, ehető - kb. 2-3 centiméter átmérőjű - füge, színe barnászöld, sárga vagy vörös is lehet. A termés vastag csomókban nő hosszú ágacskákon, vagy ágzugokban. A virágzás és terméshozás egész évben folyamatosan történik, csúcsidőszaka július-december. Kérgének színe sárgászöldtől narancssárgáig terjedhet, és papírszerű csíkokban hámlik. A többi fügeféléhez hasonlóan tejnedvet tartalmaz.

A szikomorfa talajra nem túl igényes, mint általában a ficus fajok esetében ez megszokott, de sokkal szebben fejlődik mély, tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetésű talajokon.. Csapadékigénye évi 500 mm - 1800 mm között mozog, de egészen a 2200 mm-ig még kielégítően fejlődik. A legkisebb fagyokat sem viseli el, de túléli, ha rövidebb időkre 0 Celsius fokra hűl a levegő. A mi éghajlatunkon ez a növény téli védelmet igényel, ennek okán csak dézsában tartható. Az extrém meleget azonban jól visel, eltűri akár a +40 Celsius fokos meleget is, így nyáron bátran kirakhatjuk a szabadba. Eredeti élőhelyén örökzöld növény, amely egész évben gyümölcsöt terem, de sajnos nálunk elmarad majd a beporzó fügedarázsfaj hiánya miatt. Mivel örökzöld, így télen bevihetjük akár a lakásba is, és átteleltethetjük ott. 

Tavasszal azonban óvatosan vigyük ki a szabadba a hirtelen UV okozta napégés elkerülése miatt. Jól tűri a metszést, így kiválóan alakítható, ami szintén jó hír azoknak, akik dézsában kívánják tartani. Növekedése gyorsnak mondható: fagymentes területeken akár az évi 1,2-1,5 métert is elérheti.

Egy érdekesség a szikomorfa terméséről

Részlet a „Fügefa, amely alakította az emberi történelmet” című cikkemből: „...Az ókori egyiptomiak kiválasztottak egy Ficus sycomorus (Szikomorfa) nevű fajt, amelynek beporzó darazsa vagy kipusztult, vagy soha nem is élt Egyiptomban. Addigi ismereteik szerint ennek a fajnak beporzás hiányában egyetlen fügét sem lett volna szabad érlelnie. Ám egy szerencsés véletlennek köszönhetően, vagy egy zseniális kísérlet folytán az egyiptomi gazdák rájöttek, hogy ha pengével megvágják a fügét, akkor becsaphatják azt, ezáltal rávehetik a fügék beérlelésére. Nem sokkal később a füge az egyiptomi mezőgazdaság alappillére lett...” – ezt mindenképpen ki fogom próbálni, ha az én szikomorfám is termőre fordul. 😊

A szikomorfa (Ficus sycomorus) termesztése

Daniel Zohary és Maria Hopf botanikusok szerint a szikomorfát „szinte kizárólag” az ókori egyiptomiak termesztették. A Ficus sycomorus maradványai a dinasztikus kor előtt kezdenek megjelenni, és mennyiségben a Krisztus előtti harmadik évezred elejétől fordulnak elő leginkább. Ez a fikuszfaj volt az ókori egyiptomiak szent fája, az életfa.

Zohary és Hopf megjegyzi, hogy „az egyiptomi korai, középső és késői királyságok sírjaiban a gyümölcs és a fa, sőt néha a gallyak is sűrűn megjelentek.” A kiszáradt termőtesteken, amelyeket szikonoknak neveznek, számos esetben „jellegzetes hasítási nyomok vannak, amelyek arra utalnak, hogy ezt az érést előidéző ​​művészetet az ókorban Egyiptomban gyakorolták”. Bár a szikomorfának szüksége van a csak őt beporzó fügedarázs (Ceratosolen arabicus) jelenlétére az ivaros szaporodáshoz, és ez a rovar Egyiptomból kihalt, Zohaynak és Hopfnak nincs kétsége afelől, hogy Egyiptom volt „a platánfüge termesztésének és fejlődésének fő területe”.

Az egyiptomi múmiák ládái közül igen sok készült a szikomorfa fájából. Azokon a trópusi területeken, ahol a fügedarázs gyakori, összetett mini-ökoszisztémák alakulnak ki a fügedarázs életciklusa mentén, beleértve a fügedarázsakat, a fonálférgeket, más parazitoid fügedarazsakat, és több különféle ragadozót. A fák folyamatos, úgynevezett aszinkron gyümölcstermése folyamatosan biztosítja az ökoszisztémát alkotó rovarok, és állatok állandó jelenlétét.

Sycamore vagy sycomore a helyes?

Ficus sycomorus, más néven platánfüge, vagy fügeeper (mert levelei hasonlítanak az eperfáéra), sycamore, vagy sycomore egy fügefaj, amelyet már az ókor óta termesztenek. A sycamore „a”-val írt kifejezést használták a nem rokon fákra is: a nagy juharra (Acer pseudoplatanus), vagy a platánokra (Platanus). A „sycomore” írásmód, amelynél a második magánhangzó nem „a”-val, hanem „o”-val kezdődik, a Ficus sycomorusra utalnak.

Szikomorfa felhasználása

A fügét általában nyersen fogyasztják, vagy szárítják későbbi felhasználásra. Namíbiában az erjesztett gyümölcsökből alkoholos italt készítenek. Egyiptomban pedig a fakérget faanyagként használják. Hideg vizes főzetet készítenek a tejtermelés serkentésére, a teheneket pedig e fa rendkívül tápláló, és könnyen emészthető leveleivel szokás etetni.

A levelek értékes takarmányt jelentenek a túlzsúfolt, félszáraz területeken, ahol a fa természetes módon előfordul. A latexes tejnedvét, vagy a kéreg kivonatát mellkasi panaszok, mirigyproblémák, torokgyulladás, és hasmenés esetén isszák. Egy marék lehullott levelet 1 csésze vízzel felforralnak, és a leszűrt teát vérhasra isszák. Tűzgyújtáskor egy darab száraz fadarabot használnak alaptömbként, a súrlódásos módszerrel. A belső kéregből pedig erős kötél készíthető.

Források: tropical.theferns.infoen.wikipedia.org, pza.sanbi.org

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Kúszófüge (Ficus pumila var. pumila), avagy ámpolnafikusz – fajtabemutató

A mostani posztom alanya a Kúszófüge lesz (amelyből épp a napokban sikerült beszereznem egy gyönyörű cserepes példányt) , vagy másik nevén az ámpolnafikusz (Ficus pumila var. pumila – továbbiakban csak Ficus pumila) . Ez a liánszerű, örökzöld kúszónövény a mi éghajlatunkon leginkább szobanövényként tartható, de mivel termő fikusz faj, így gondoltam, írok róla. Na meg amúgyis megtetszett nekem, így hát beszereztem egyet. Ezt a fügét nem nehéz beszerezni, nem olyan ritkaság, mint néhány más társuk, szóval ha kedvet kaptok hozzá, csak keressetek rá a neten, és biztosan fogtok találni helyet, ahol megvásárolható. 😊 A Ficus pumiláról már olvashattatok korábban a Fügés emberen , amikor büszkén mutattam be régóta vágyott 'Rurh Bancroft' (Ficus carica x pumila) fügém beszerzését, ami két ficus faj (a közönséges füge, és a kúszófüge) hibridje. Most beszereztem egy kúszófügét, és ennek apropóján gondoltam, írok is róla pár sort. A kúszófüge (Ficus pumila) bemutatása A kúszófüge

Fügés ember – fügedugvány vásár – 2023 ősz

FRISSÍTÉS (2023.11.08): ELFOGYOTT AZ ÖSSZES DUGVÁNY! Nem tudok több megrendelést felvenni. Akik eddig megrendelték, de még nem utalták el a pénzt, nekik megvan a mennyiség még, de több nincsen! 😕 Ne adjatok le több rendelést! Idén ősszel két fajta fügéből vannak eladó dugványaim. A dugványok minimum három nódusszal (rügy, csomópont) rendelkeznek, és frissen kerültek levágásra a mai napon. A postázásig nedves homokban tartom őket, hogy ne száradjanak ki, majd csomagolás előtt letisztítom őket. A csomagolás papírba, majd nylon zacskóba, végül buborékfóliás borítékba történik. Feladás elsőbbségi levélként, így már jellemzően másnapra megérkezik. Csomagfeladás minden héten hétfőn, kedden és szerdán történik csak, hogy biztosan ne ragadjon be hétvégére a postán. Csak a készlet erejéig! Fontos, hogy a készlet igen korlátozott, mert mindkét fajtából egy nagy bokor alapos metszéséből származó dugványok vannak csak, így érdemes időben rendelni. 😎 Az alábbi fügefajtákból vanna

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus microcarpa Ficus palmata ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon litofita madarak magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu