egyéb fikusz , ficus pumila , kúszófüge ,

Zseléfüge (Ficus pumila var. awkeotsang) – Jelly Fig

A Ficus pumila var. awkeotsang (Jelly Fig: Zseléfüge) a Ficus pumila egyik fajtája, amely az eperfafélék (Moraceae) családjába tartozó kúszófüge. Az „Awkeotsang” tajvani eredetű, nevét annak az egyénnek a lányáról (Aiyu) kapta, aki 1921-ben felfedezte a gélképző tulajdonságokat. A Ficus pumila var. awkeotsang az első füge nemzetség, amelyet Tomitaro Makino japán botanikus mutatott be Tajvanon. Később E.J.H. Corner angol botanikus az awkeotsangot a Ficus pumila egyik változatának minősítette. A Ficus pumilának van egy másik változata is: A Ficus pumila var. pumila, más néven kúszó füge, amely Kelet-Ázsiában széles körben elterjedt.

A Ficus pumila var. awkeotsang és a Ficus pumila var. pumila között különbségek vannak, beleértve a levélformát, a szikóniák méretét, a fenológiát és az élőhely-preferenciát. A Zseléfüge az 1200-1900 méteres magasságot kedveli, míg a Ficus pumila var. pumila az alföldeket. Éppen ezért ezt a növényt sem túl egyszerű otthon tartani; nem egy tipikus szobanövény.

A zseléfüge (Ficus pumila var. awkeotsang) bemutatása

A zseléfüge egy liánszerű növény, amely függőlegesen, és vízszintesen is képes terjedni. Hosszú indáival akár 4-5 méteres magasságokba is fel tud kúszni. Ehhez különleges módszert alkalmaz: a léggyökerei ragacsos tejnedvet választanak ki, amellyel szó szerint odaragasztja magát nagyjából bármilyen porózus felülethez. Ezért, ha lakásban kívánjuk tartani, akkor figyelni kell erre. Rendszeres metszéssel azonban jól kordában tartható ez a különleges növény.

A zseléfüge levelei 7-12 cm hosszúak, és 3-5 cm szélesek. A levelek alsó részét rövid, narancssárga, barna szőrök borítják. Szereti a magas páratartalmat, és ha a talaja állandóan nedves, de nem tűri a pangó vizet. Az öntözéssel éppen ezért óvatosan kell bánni, mert könnyen rohadásnak indulhatnak a gyökerei, ám ugyanakkor a szárazságot sem bírja, ha gyökérlabdája kiszárad, elkezdi hullajtani a leveleit. A zseléfüge termése hengeres füge (6-8 cm hosszú, 3-4 cm széles). A gyümölcsöt hordozó kocsány kb. 1 cm hosszú, és sűrűn szőrrel borított.

A huzatot nem viseli jól, ezért – főként lakásban tartva – ügyelni kell, hogy huzat, és hirtelen hőmérsékletváltozás ne érje. Kimondottan megfelelő számára a 20-24 fokos szobahőmérséklet. Tavasszal azonban kiköltöztethető a szabadba, ahol félárnyékos, vagy szűrt napfényes helyet válasszunk számára. A fagyokat nem viseli túl jól, így télre mindenképpen vigyük be a lakásba.

Zseléfüge (Ficus pumila var. awkeotsang) felhasználása

A növény fő felhasználási területe a termés magja, amelyet Tajvanon Aiyu zselé (Chinese: 愛玉冰; pinyin: àiyùbīng; vagy 愛玉凍; àiyùdòng; vagy egyszerűen 愛玉; àiyù) készítésére szednek (Szingapúrban jégzselé néven ismert). A zselé édesítőszerekkel, és citrom- vagy lime-lével kombinálva kedvelt snack a tajvani éjszakai piacokon, a tajvani termelői piacokon, és a szingapúri házalóközpontokban. 

A zseléfüge magjai pektint tartalmaznak, ami egy viszkózus zselésítő anyag. 15-20 percig szobahőmérsékleten vízzel kevergetve és extrahálva (a szó latin eredetű, kivonást jelent, az élelmiszer-, ill. a takarmányiparban az olajos magvakból az olaj kinyerése: mind a mechanikai, mind az oldószeres extrahálást alkalmazzák; az olaj kinyerése után visszamaradó termék értékes fehérjetakarmány) a szárított magokat könnyen lehet zselét készíteni. Figyelemre méltó, hogy az Aiyu zselé nem igényel magas hőmérsékleten történő előállítást, ami eltér más zselésítő anyagoktól. Az Aiyu zselé az egészségre is jótékony hatással van, mivel képes késleltetni a vércukor felszabadulását, ami természetes vércukorszint-szabályozó összetevőként használható.

Terem ehető fügét a zseléfüge?

Igen és nem. Saját élőhelyén a kúszófüge terem ehető fügét, de mivel a beporzását ennek a fügének is csak egyetlen fügedarázs faj, a Wiebesia pumilae [Blastophaga pumilae] képes elvégezni, így nálunk nem fog teremni. Ez a darázsfaj ugyanis hazánkban ismeretlen. Ebből következik, hogy kedvező környezeti viszonyok esetén megjelenhetnek rajta a kis fügék, de azok még az érés előtt le fognak potyogni, mert nem képesek a beporzás nélküli érésre, azaz a partenokarpiára.

Azt is érdemes tudni, hogy a zseléfüge, a közönséges fügéhez hasonlóan kétlaki, azaz külön növényen nőnek a hímivarú, és külön növényen a nőivarú virágok. A sikeres beporzáshoz tehát szükség lenne a zseléfüge mindkét ivarú növényére, amely még jobban megnehezíti a kiskerti termésérlelést. De ezek az apróságok ne tartsanak vissza senkit attól, hogy saját zseléfügét neveljen, mert mint minden fikusz faj, ez is csodálatos növény. 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk... Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, m

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előadás előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség esemény fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kultúra kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu