Farmosi barna füge – fajtabemutató
A most bemutatásra kerülő Farmosi barna fügét szintén helyben találtam Farmoson. A bokor, ami egy egy farmosi lakos kertjében találtam, aki megengedte, hogy közelebbről is szemügyre vegyem a bokrot, valamint, hogy ne távozzak üres kézzel, kaptam pár kilónyit a szottyosra érett termésből is. Nálam ez a füge mindenképpen jól vizsgázott. Ennek több oka is, de a legfontosabb, hogy bőven és biztonságosan terem egész szezonban, és az elmúlt tizenöt évben egyszer sem fagyott el, pedig igen csak messze, a kert végében áll minden védelem híján...
A Farmosi barna füge növekedési erélye közepes, végső magassága nagyjából 3,4-4 méter körül van. Szétterülő habitusú, és nem hajlamos a sőrűrű elágazódásokra. Sőt, hajlamosabak a tőből indult hajtása a növekedéssel arányosan alulról felkopaszodni, így mindenképpen érdemes 3-4 évente pár elöregedett, felkopaszodott ágat tőből kivágni. Levelei közepes méretűek és leginkább három karéjosak. Teméseit két hullámban érleli elnyújtottan, így tényleg egész szezonban lehet róla csemegézni. Ami előnye, hogy hűvösebb őszőkön is beérik a másodtermése is, ekkor azonban színezettsége nem teljes, sok esetben maradnak zöldessárga részek a fügén (de ettől még érettek).
Zárt serlegnyílású fügéinek mérete átlagos, bőre vöröses barna vagy barnáslila és vékony, de nem túl sérülékeny. A héj és belső pép közötti hús vastag és puha. Pépje vörös és édes. Nem lédús, nem mézes, csak egyszerűen édesen finom. Ízre éppen ezért átlagosnak mondanám, értéke nem emiatt magas, hanem amiket fentebb írtam már róla. Friss fogyasztásra, lekvárnak, likőrnek vagy bornak kiváló. Én tavaly fügelikőrt és fügebort is ebből készítettem, mindkettő mesésen finom lett. Mind ezek mellet kimondottan ajánlott friss fogyasztásra, aszalásra azonban sajnos nem alkalmas. Tárolhatósága nem túl jó, ellenben ha nagyon esős az idő érés közben, azt is egészen jól viseli. Mindent összevetve a Farmosi barna füge számomra egy jó paraméterekkel rendelkező, biztosan, sokat és finom fügét termő fajta.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése