Ceglédi óriás füge – fajtabemutató
Még 2021 szeptemberében kaptam egy cserepes Ceglédi óriás névre hallgató fügét. Köszönöm névtelenül is annak, akitől kaptam. Volt olyan kedves, hogy a cserepes növényke mellé hozott pár szem szottyosra érett fügét, meg egy egész ágat is, hátha szeretnék gyökereztetni. És hát miért is ne szeretnék gyökereztetni, ha lehet? :D Szeptember lévén a másodtermésből kaptam már pár érett szemet. Ez igen biztató volt, mert azt jelenti, hogy nem egy kései fajta, ami számomra kimondottan érdekessé tette, hiszen az Alföldön foglalkozom fügékkel, ahol a szezon nem mindig hosszú...
A fajtára az interneten rákeresve nem túl sok információt találtam, így könnyen megeshet akár az is, hogy vagy egy szűkebb területen élő tájfajtájából lett szaporítva, vagy egy átnevezett fajta. Egy valami azonban egészen biztos, akitől kaptam, kertészetben vette ezen a néven, így én innentől úgy kezelem ezt a fajtát, mint egy Ceglédi tájfajtát.
Amit tudni érdemes a Ceglédi óriás fügéről, hogy bokra közepes növekedési erélyű, szétterülő fajta. Levelei pedig három-öt karéjosak, 70-75 g súlyú terméseit pedig két hullámban érleli. A fügék alul kissé lapított, kövérkés csepp alakúak, a bőr barna, vékony, és teljes érésben hajlamos a repedésre. Húsa (a bőr és a pép közötti rész) néhány milliméter vastag, krémesen fehér. A pép piros, mézesen-krémesen édes és lédús. Serlegnyílása pedig zárt. Ez egy igazi mézelő füge, mert amikor teljesen érett, akkor a serlegnyílásán hajlamos megjelenni egy mézcsepp. Csak ennyire lédús...
Nagyon gusztusos füge, de a fentiekben leírtak alapján sem a tárolást, sem pedig a szállítást nem bírhatja túl jól, ezért én első sorban friss fogyasztásra ajánlanám. Alkalmas lehet azonban lekvár, vagy bor készítésére is a magas cukorfok, és a bő létartalom okán. Aszalni azonban biztosan nem jó. Azt azonban érdemes tudni róla, hogy mint minden pirosas, lila vagy éppen barna füge, ez is vonzza a madarakat érési időben, így mindenképpen gondolnunk kell a tollas barátaink elleni védelemre is.
Megjegyzések
Szólj hozzá!