dézsás füge , fajtabemutató ,

Morena füge – fajtabemutató

A Morena füge (Ficus Carica) dugványaihoz egy magánszemélytől jutottam hozzá, aki egy hazai kertészetben vette konténeres fügeként, ahol azonban azóta már nem kapható. Nekem azonban a képek, és a beszámoló alapján nagyon megtetszett ez a füge. A kapott dugványok elég nehézkesen akartak gyökeresedni, de egy végül megeredt belőle.

Közben utána néztem a fajtának, és azt találtam, hogy megoszlanak róla a vélemények. A fügés fórumokon azt lehet olvasni, hogy a Morena füge egy átnevezett English Brown Turkey csupán, amit marketing szempontok alapján neveztek el új névre. Meg is találtam a neten Gustissimo Morena néven azt a fügét, amiről a fórumokon beszélnek, és az valóban eléggé hajaz a Barna Török fügére, így megvan az esélye, hogy nekem is az van.

Ugyanakkor mégis van remény! A figs4funforum fügés fórumon azt olvastam, hogy küllemétől eltekintve egyáltalán nem is hasonlít a Barna Török fügére, ezért nagyon kíváncsi leszek, mi lesz belőle. A cikkben szereplő képeket az a személy készítette, akitől kaptam a dugványokat, így egészen biztosan pontosan ilyenek fognak teremni az én Morena fügémen is.

A kis kitekintő után leírnám akkor, amit tudok a Morena fügéről. Lassú növekedési erélyű fajta. Ágrendszere szellős, leginkább szétterülő. Lassú növekedése alkalmassá teszi a dézsás tartásra is. Levelei jellemzően inkább három karéjosak, de előfordul néhány öt karéjos is a bokron. Két hullámban érleli terméseit, amelyek közepes méretűek. Bőrének színe barna, vagy vörösesbarna, mely a nyaka felé sárgás árnyalatba megy át. Rövid nyaka, és rövid szára van. Húsa (a bőr és a pép közötti rész) vékony, és halvány rózsaszín, a pépje pedig rózsaszínnel kevert eper vörös. Lédús, és kimondottan édes, enyhén gyümölcsös ízű.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

A füge szaporítása – 2. rész: vízben gyökereztetés

Akik olvasták korábbi blogbejegyzéseimet a fügéről ( Ficus Carica) , tudhatják, hogy nem vagyok híve a füge vízben történő gyökereztetésének. Ennek legfőbb oka, hogy a füge egy rendkívül könnyen gyökeresedő növény. Ha egy darabkáját zsinórra kötjük, belógatjuk egy 80% páratartalmú helyiségbe, akkor akár ültető közeg híján is gyökerezni kezd. Persze, így nem maradna életben, ezt csak azért írtam le, hogy szemléltessem, mekkora is a füge hajlandósága a járulékos gyökerek képzésére. A füge gyökeresedési hajlandóságáról, a dugványban lejátszódó hormonális folyamatokról valamint arról, milyen az ideális dugvány, a füge szaporítása - 1. rész: dugványozás című cikkemben írok bővebben, ha érdekel a téma, érdemes elolvasni azt is. De akkor miért ellenzem sokszor oly makacs módon a füge vízben gyökereztetését? A megfelelő ültető közegbe dugva a füge dugványt akár magára is hagyhatjuk több hétre, ha gondoskodtunk arról, hogy megfelelő legyen a számára a páratartalom. Egy PET palackot félbe v

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu