aszalódó , dézsás füge , fajtabemutató ,

Blanche d'Argenteuil füge – fajtabemutató

A Blanche d'Argenteuil füge (vagy más nevén Blanche de Versailles) egy nagyon értékes fajta, amelyet évszázadok óta termesztenek Franciaországban, hogy aszalják. Termesztését Lhérault és Juignet ismertette (az 1930-as évek környékén). Ennek a fajtának a híres fáját a franciaországi Roscoffban, a kapucinusok ültették 1621-ben, leírták Lambertye (1874), Blanchard (1878, 1879), valamint Martinet és Lesourd (1924). 1924-ben az ágak 600 négyzetméternyi területet foglaltak el; 80 oszlop támasztotta alá őket, sok gránitból. Bizonyos források szerint azonban ezt a fajtát már a hitehagyott Julianus (Flavius Claudius Iulianus) császár idejében (361 körül) is termesztették Galliában. Másfél évig volt saját maga által császárnak kikiáltott uralkodó, és Lutèce-ben lakott, mely helyet különösen nagy becsben tartott. Szőlő- és fügefáit, valamint a Szajna szépségét eképpen dicsérte: „ez az ország kiváló szőlőültetvényekkel is rendelkezik, sok fügefa nő, amelyet szalmatakarókkal védenek a téli hideg ellen.

A kis történelmi kitekintés után térjünk vissza a Blanche d'Argenteuil fügéhez, melynek bokra csekély növekedési erélyének köszönhetően lassan nő, és a végső mérete sem túl nagy. Ágrendszere laza, szellős, formája leginkább elterülő, és nyitott. A lassú növekedése alkalmassá teszi a dézsás tartásra is, amitől még inkább értékes lehet azok számára is, akiknek kicsi a kertjük, vagy éppen a napfényes balkonra keresnek konténeres tartásra alkalmas fügét.

A Blanche d'Argenteuil füge levelei az évszaktól függően változóak, így egy azon bokron előfordulnak három, és öt karéjos levelek is. Termőképessége átlagos, vagy talán az átlagosnál kicsit jobb, és két terméshullámban is érlel fügéket, amelyek jellemzően júliustól októberig érnek. Termései 60-100 g közöttiek, és csepp, vagy lapított gömb alakúak. Bőrük sárga (másodtermés) vagy zöldessárga (első termés), míg pépjük színe a borostyán (másodtermés) vagy lazac színű (első termés). Íze finom, édes, egy kis banános felhanggal, de mégsem szirupos. Serlegnyílása zárt, vagy enyhén nyitott (ez is attól függ, melyik változathoz van szerencsénk). Rendkívül illatos füge. Nyaka kicsi, vagy egyáltalán nincs, szára azonban hosszú.

Ha minden igaz, ebből a fajtából sikerült kapnom tavaly januárban pár dugványt, bár aki adta, talán maga sem tudta, milyen kincs birtokában van, mert át volt nevezve a füge. Sikerült azonban kideríteni, hogy ahol ő vette a növényt, ott külföldi forrásból történt a beszerzés. A valódi fajtáját viszont már nem sikerült kideríteni. Azonban a növénynek, és a termésének minden egyes jellemzője arra utal, hogy az egy Blanche d'Argenteuil füge. Ezt a tényt erősíti az is, hogy akitől kaptam, állítja, hogy a terméseinek enyhe banános íze van, márpedig több nyelven folytatott majdnem fél napos internetes keresgélés után sem találtam a Blanche d'Argenteuil fügén kívül másikat, ahol banános ízről tennének említést. Remélem, idén már én is megkóstolhatom majd, mert tavaly őszre már termett volna pár fügét, de sajnos nem érett be egyik sem.

Képek forrása: frenchfigfarm.com

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk... Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, m

Házi fügebort és fügelikőrt készítettünk friss fügéből – fügebor recept

Régóta készítek mindenféle gyümölcsökből és bogyókból házi borokat , amelyek receptjeit évek óta meg is osztom mindig az Ezt fald fel! nevet viselő gasztroblogunkban. Hosszú, részletes, amolyan step by step tipusú leírások ezek, amelyek nyomán bárki könnyedén utánunk csinálhatja bármelyik bort, ha érez rá némi késztetést. Nincs ez másként a legújabb finomságunkkal, a friss fügéből készült fügeborral sem, mert hát hogy is hagyhattuk volna ki pont a fügebort, mikor fügével foglalkozunk... 🤠 Lehet fügebort készíteni aszalt fügéből is, de minek, ha van friss a ház körül? Mi ezen okból csak friss fügéből készítjük a fügebort minden évben, aminek hatalmas sikere van. Finom, zamatos csemegebort szoktunk készíteni belőle, amely akár desszertek mellé is fogasztható. Persze csak ízlés kérdése az egész, ha valaki a szárazabb borokat szereti, úgy is elkészítheti a fügebort. Mivel a Fügés ember  weboldal nem receptekre van optimalizálva, így itt nem is szoktunk recepteket közzé te

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előadás előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség esemény fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kultúra kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu