fajtabemutató ,

Györöki Lapos füge, alias Jégfüge – fajtabemutató

A Györöki lapos (alias Jégfüge) füge az első két fügém egyike volt, mert annyira jónak írják a kertészetek honlapjain, hogy engem is meggyőzött, nekem ez kell. Mára – mikor már több, mint ötven fajta fügém van – tudom, hogy közel sem ez a legjobb fajta füge, semmilyen szempontból. Léteznek hasonló hidegtűrésű fügék, léteznek ugyanilyen, ha nem jobban bőtermő fügék, és léteznek finomabb fügék is szép számmal. A marketing az átlagember számára mégis elérte, hogyha azt mondják valakinek, hogy füge, az első ami eszébe jut, az a Györöki lapos füge. Én ilyenkor senkit sem próbálok lebeszélni, mert hát összességében a Györöki lapos füge nem egy rossz füge. Mindig csak azt szoktam hozzátenni, hogy szerény véleményem szerint a középmezőnybe tartozik minőségben. Nem rossz a Jégfüge ízre, de nálam inkább a lekvárnak való kategóriába tartozik, ráadásul van egy rossz szokása: amíg fiatal, igen nagy százalékban dobálja le a fügéit éretlenül. Mindemellett, ha egyszer rendesen beindul, az biztos, hogy tömve lesz a bokor lilásbarna fügékkel.

De nem akarom senki kedvét elvenni tőle. A Jégfüge egyik nagy előnye a bőtermősége mellett, hogy valóban elég jól bírja a fagyokat (itt oszlatnék el egy mítoszt, miszerint a Jégfüge a legfagytűrőbb füge. Ez természetesen nem igaz. A jégfüge kritikus értéke is -15 Celsius fok. Ezzel valóban a hidegtűrőbb fajták közé tartozik, mert vannak olyan fajták is, amelyek csak -12 vagy -10 fokot bírnak ki. De elárulnám, a hazánkban több száz éve jelen lévő több, mint tucatnyi fügefajta fagytűrése is -15 Celsius fok körül mozog. Az, hogy van, akinél kibírt -22 fokot is, csak legenda. Valami olyasmi, mint amikor a horgász meséli, mekkora halat fogott. Általában ezek a legendák félreértelmezésen alapulnak, de erről majd inkább egyszer írok egy külön posztot). Erősen felfelé törő fajta, így kisebb kertekben, szűk helyeken is ideális választás lehet. Ha pedig csak egy fügének van helyünk, de mégsem biztos, hogy jégfügét akarunk, akkor a másik ideális versenyző a Michurinska-10 füge lehet.

Amit pedig a Györöki lapos fügéről tudni kell: mint írtam, erősen felfelé törő fajta. Ágrendszere sűrű, és végső magassága akár a hat métert is elérheti, de vannak az országban negyed évszázados jégfüge fák is, amelyek a kedvező körülmények között nem igazán fagytak el szinte soha. Na azok magassága akár több is lehet a hat méternél. Szóval hatalmas fává, illetve bokorrá képes fejlődni. Levelei sötétzöldek, merevek, és bőrszerűek, jobbára három karéjosak, de nem ritka rajta olyan levél sem, amelyen szinte nincsenek karéjok. Két hullámban érleli fügéit. Első hulláma az egyik legkorábbi. Sajnos emiatt az olyan helyeken, ahol gyakoriak a tavaszi fagyok, az első terméshullám apró fügekezdeményeit képes megtizedelni az időjárás.

Fügéi lapított gömb alakúak, a termés vékony bőrének színe barnás lilás. Húsa (a bőr és a pép közötti rész) fehér, sárgás színezettel, és elég vastag. Pépje vörös, és krémes. Nem mézes, nem leveses. Egyszerűen csak krémes. Sajnos azonban az érés közbeni nagyobb mennyiségű esőt nem viseli valami jól. Könnyen felvizesedik, ami az ízét, és ezáltal az élvezeti értékét is rontja. Ugyanakkor nagyon bőtermő, és koraisága miatt a másodtermései is szinte minden évben beérnek. De míg első termése elég szép nagyok, a második jelentősen kisebb. A leszedett jégfüge még hűtőben sem tárolható, azonnal el kell fogyasztani, vagy fel kell dolgozni.

Mivel kevés a leve, és nem a legcukrosabb fajta, így borkészítésre nem a legjobb fajta, ellenben lekvár alapanyagnak tökéletes. Aszalásra a relatíve alacsony cukortartalma miatt szintén nem alkalmas. Mint mondtam, nálam a középmezőnyben van, annak is inkább az alja felé. Azt azonban érdemes tudni róla, hogy mint minden pirosas, lila, vagy éppen barna füge, ez is vonzza a madarakat érési időben, így mindenképpen gondolnunk kell a tollas barátaink elleni védelemre is.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

 1. "de vannak az országban negyed évszázados jégfüge fák is"
  anyósomé 50 éves és 8 méter.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, vannak nagyon idős füge fák/bokrok is. A kijelentésem nem arra utalt, hogy nincs annál idősebb fa, hanem vannak olyan fügefák, amelyek akár negyed évszázadon át sem fagytak el egyszer sem. 8 méterre egy Györöki lapos aká egy évtized alatt megnőhet, így az, hogy 50 éves és 8 méter, nem jelenti azt, hogy sohasem fagyott még vissza tövig. De persze akár az is megeshet. :)

   Törlés

Szólj hozzá!

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu