fajtabemutató ,

Györöki Lapos füge, alias Jégfüge – fajtabemutató

A Györöki lapos (alias Jégfüge) füge az első két fügém egyike volt, mert annyira jónak írják a kertészetek honlapjain, hogy engem is meggyőzött, nekem ez kell. Mára – mikor már több, mint ötven fajta fügém van – tudom, hogy közel sem ez a legjobb fajta füge, semmilyen szempontból. Léteznek hasonló hidegtűrésű fügék, léteznek ugyanilyen, ha nem jobban bőtermő fügék, és léteznek finomabb fügék is szép számmal. A marketing az átlagember számára mégis elérte, hogyha azt mondják valakinek, hogy füge, az első ami eszébe jut, az a Györöki lapos füge. Én ilyenkor senkit sem próbálok lebeszélni, mert hát összességében a Györöki lapos füge nem egy rossz füge. Mindig csak azt szoktam hozzátenni, hogy szerény véleményem szerint a középmezőnybe tartozik minőségben. Nem rossz a Jégfüge ízre, de nálam inkább a lekvárnak való kategóriába tartozik, ráadásul van egy rossz szokása: amíg fiatal, igen nagy százalékban dobálja le a fügéit éretlenül. Mindemellett, ha egyszer rendesen beindul, az biztos, hogy tömve lesz a bokor lilásbarna fügékkel.

De nem akarom senki kedvét elvenni tőle. A Jégfüge egyik nagy előnye a bőtermősége mellett, hogy valóban elég jól bírja a fagyokat (itt oszlatnék el egy mítoszt, miszerint a Jégfüge a legfagytűrőbb füge. Ez természetesen nem igaz. A jégfüge kritikus értéke is -15 Celsius fok. Ezzel valóban a hidegtűrőbb fajták közé tartozik, mert vannak olyan fajták is, amelyek csak -12 vagy -10 fokot bírnak ki. De elárulnám, a hazánkban több száz éve jelen lévő több, mint tucatnyi fügefajta fagytűrése is -15 Celsius fok körül mozog. Az, hogy van, akinél kibírt -22 fokot is, csak legenda. Valami olyasmi, mint amikor a horgász meséli, mekkora halat fogott. Általában ezek a legendák félreértelmezésen alapulnak, de erről majd inkább egyszer írok egy külön posztot). Erősen felfelé törő fajta, így kisebb kertekben, szűk helyeken is ideális választás lehet. Ha pedig csak egy fügének van helyünk, de mégsem biztos, hogy jégfügét akarunk, akkor a másik ideális versenyző a Michurinska-10 füge lehet.

Amit pedig a Györöki lapos fügéről tudni kell: mint írtam, erősen felfelé törő fajta. Ágrendszere sűrű, és végső magassága akár a hat métert is elérheti, de vannak az országban negyed évszázados jégfüge fák is, amelyek a kedvező körülmények között nem igazán fagytak el szinte soha. Na azok magassága akár több is lehet a hat méternél. Szóval hatalmas fává, illetve bokorrá képes fejlődni. Levelei sötétzöldek, merevek, és bőrszerűek, jobbára három karéjosak, de nem ritka rajta olyan levél sem, amelyen szinte nincsenek karéjok. Két hullámban érleli fügéit. Első hulláma az egyik legkorábbi. Sajnos emiatt az olyan helyeken, ahol gyakoriak a tavaszi fagyok, az első terméshullám apró fügekezdeményeit képes megtizedelni az időjárás.

Fügéi lapított gömb alakúak, a termés vékony bőrének színe barnás lilás. Húsa (a bőr és a pép közötti rész) fehér, sárgás színezettel, és elég vastag. Pépje vörös, és krémes. Nem mézes, nem leveses. Egyszerűen csak krémes. Sajnos azonban az érés közbeni nagyobb mennyiségű esőt nem viseli valami jól. Könnyen felvizesedik, ami az ízét, és ezáltal az élvezeti értékét is rontja. Ugyanakkor nagyon bőtermő, és koraisága miatt a másodtermései is szinte minden évben beérnek. De míg első termése elég szép nagyok, a második jelentősen kisebb. A leszedett jégfüge még hűtőben sem tárolható, azonnal el kell fogyasztani, vagy fel kell dolgozni.

Mivel kevés a leve, és nem a legcukrosabb fajta, így borkészítésre nem a legjobb fajta, ellenben lekvár alapanyagnak tökéletes. Aszalásra a relatíve alacsony cukortartalma miatt szintén nem alkalmas. Mint mondtam, nálam a középmezőnyben van, annak is inkább az alja felé. Azt azonban érdemes tudni róla, hogy mint minden pirosas, lila, vagy éppen barna füge, ez is vonzza a madarakat érési időben, így mindenképpen gondolnunk kell a tollas barátaink elleni védelemre is.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Megjegyzések

 1. "de vannak az országban negyed évszázados jégfüge fák is"
  anyósomé 50 éves és 8 méter.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, vannak nagyon idős füge fák/bokrok is. A kijelentésem nem arra utalt, hogy nincs annál idősebb fa, hanem vannak olyan fügefák, amelyek akár negyed évszázadon át sem fagytak el egyszer sem. 8 méterre egy Györöki lapos aká egy évtized alatt megnőhet, így az, hogy 50 éves és 8 méter, nem jelenti azt, hogy sohasem fagyott még vissza tövig. De persze akár az is megeshet. :)

   Törlés

Szólj hozzá!

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

A füge szaporítása – 2. rész: vízben gyökereztetés

Akik olvasták korábbi blogbejegyzéseimet a fügéről ( Ficus Carica) , tudhatják, hogy nem vagyok híve a füge vízben történő gyökereztetésének. Ennek legfőbb oka, hogy a füge egy rendkívül könnyen gyökeresedő növény. Ha egy darabkáját zsinórra kötjük, belógatjuk egy 80% páratartalmú helyiségbe, akkor akár ültető közeg híján is gyökerezni kezd. Persze, így nem maradna életben, ezt csak azért írtam le, hogy szemléltessem, mekkora is a füge hajlandósága a járulékos gyökerek képzésére. A füge gyökeresedési hajlandóságáról, a dugványban lejátszódó hormonális folyamatokról valamint arról, milyen az ideális dugvány, a füge szaporítása - 1. rész: dugványozás című cikkemben írok bővebben, ha érdekel a téma, érdemes elolvasni azt is. De akkor miért ellenzem sokszor oly makacs módon a füge vízben gyökereztetését? A megfelelő ültető közegbe dugva a füge dugványt akár magára is hagyhatjuk több hétre, ha gondoskodtunk arról, hogy megfelelő legyen a számára a páratartalom. Egy PET palackot félbe v

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu