fajtabemutató , unifera ,

Michurinska-10 füge – fajtabemutató

Az füge kedvelők facebook csoportban újságolta valaki, hogy vett egy Ficus Carica Michurinska-10 fügét a bulgároktól, és már a fényképen is tetszett, de amit aztán utána a neten olvastam róla, az végképp meghozta azt az érzést számomra, hogy ez kell nekem, én akarok egy ilyet.

Kiderítettem, honnan rendelte, majd rendeltem én is egyet. Gondoltam, bemutatom nektek a fajtát, hátha ti is kedvet kaptok hozzá. Mivel magyar anyag nincs erről a fajtáról sem, ahogy sajnos nagyon sok másikról sem, egy fordítást hozok nektek...

Michurinska-10 füge bemutatása:

A Michurinska-10 a leggyakoribb fügefajta Bulgáriában. A nevet Radka Serafimova több mint 50 évvel ezelőtt adta a bulgáriai fügefajtákkal kapcsolatos tudományos kutatásai során. A tudományos nevet azonban a legtöbben nem ismerik, és az ország különböző régióiban "A kis fügének", "Ali Pasának", "Barnának" hívják, és olyan helyeken, ahol más fajta nem nőhet, egyszerűen csak úgy hívják: "A füge". A Michurinska-10 fajta valószínűleg a leginkább hidegálló, jó minőségű füge a világon. Az világhálón olyan állítások is fellelhetőek, melyek szerint akár a -20 fokot is kibírja, de azért én ezeket a városi legendákat némi kétkedéssel kezelném. Ez egy régi bolgár helyi fajta, amely csak Bulgáriában és Macedónia egyes régióiban, Szerbiában és Romániában található meg. Bár ez manapság, az internetes - akár nemzetközi - online rendelések korában már eléggé kétséges, hiszen már Magyarországon is többeknek is van belőle. Ez a fajta az új hajtásokon adja a fő termést. Ez azt jelenti, hogy ha hidegebb területeken a földig is fagy, a következő szezonban még mindig fő termést hoz, így egy totális fagykár esetén sem kell a rá következő szezonban mellőznünk az isteni finom fügét (ezt amúgy személyes tapasztalattal tudom igazolni. Elültettem egyik év őszén, majd következő év áprilisában egy óvatlan mozdulattal a talaj szintjéig visszavágtam fűkaszával. Csak egy kb fél centis csonk lógott ki a földből. Abból kihajtott, és június elejére már négy darab 80 centi körüli hatása volt, és összesen 23 db picike fügekezdemény volt rajta).

A Michurinska-10 fajta bőségesen terem. Ez a fajta az egyetlen Bulgáriában, amely mindig és kivétel nélkül minden évben nagy mennyiségű, és jó minőségű termést produkál. A Michurinska-10 két termést ad, egyet júniusban, a fő termést pedig július végén vagy augusztus elején (bár egy totális fagykár esetén szerintem itt is csak egy terméshullámmal lehet számolni a rá következő szezonban). Igen, két termést ad egy évben, azaz van első és másodtermése is. Egyes leírások ugyan ennek az ellekezőjét állítják, mondván a Michurinska-10 unifera tipusú füge, de ez nem igaz. Első és második termése is van. Első termése ugyan kevesebb (mint ahogy ez minden fügére igaz, amelyik kétszer is terem), de egyáltalán nem elhanyagolható sem mennyiségre, sem pedig minőségre.

De akkor miért van az, hogy egyik helyen ezt írják róla, a másikon meg amazt? Azért, mert a Michurinska-10 füge tavasszal az egyik legkorábban meginduló füge. Ennek következménye, hogy a pici fügekezdemények is - a többi fügefajtához viszonyítva - viszonylag hamar megjelenik. Persze ezután a mi éghajlatunk kiszámíthatatlan kora tavaszának kegyelmére van bízva. Ugyanis a kis fügék nagyon érzékenyek a hidegre, könnyen megfáznak. Elég pár nap átmeneti lehűlés, és máris elkezdi dobálni az első terméseit. Rosszabb tavaszokon - mint az idei is volt pont - akár az első temések 80-90%-át is ledobálhatja a megfázás miatt. Szóval az első termés mennyisége és minősége valóban más és más lehet az ország különböző pontjain attól függően, hogy milyen az átlagos tavaszi időjárás. Ami viszont megmarad rajta első termésként, az nagyobb, mint a másodtermés, és júniusban érik be.

A másodtermésű gyümölcsök pedig augusztus-tól szeptember végéig, kevésbé csapadékos, melegebb őszön akár október végéig érnek (azt azonban érdemes tudni róla, hogy mint minden pirosas, lila vagy éppen barna füge, ez is vonzza a madarakat érési időben, így mindenképpen gondolnunk kell a tollas barátaink elleni védelemre is). Hidegtűrése téli, mélynyugalmi állapotban állítólag -16 és -19 celsius-fok, de az öreg fák akár -20 celsius-fokot is kibírhatnak (mint fentebb írtam, ezt a -20 fokot is kibír kijelentést azért én némi kétellyel kezelném). -22 fok alatt azonban már az öregebb fák is talajszintig fagynak. Nagyon szépen hangzanak ezek a számok, de azért én mindenképpen fenntartásokkal kezelném. Ettől függetlenül természetesen rendeltem belőle Bulgáriából a palmi.bg oldalról, mint ahogyan azt a bevezetőben is írtam. Kíváncsi leszek rá, mit tud produkálni.

A csomag egyébként rendkívül hamar megérkezett, és mint a fotón is látható, egy szép, egészséges fügét küldtek, aminek nagyon örültem. Mivel ez még nyár végén volt, rögvest ki is ültettem végleges helyére, hogy őszig még jól be is gyökeresedhessen. Aztán szeptember körül olvastam, hogy kemény hideg betöréseket jósolnak a télre. Na akkor kicsit megijedtem, de aztán úgy voltam vele, nem lesz nagy feladat egy ilyen kicsike (kb. harminc centi magas volt) fügét betakarni télire. Ide kattintva olvashattok a füge téli takarásáról.

Mire ezt a cikket írom, túl vagyunk a tél leghidegebb napjain, és bátran kijelenthetem, hogy a takarás jól vizsgázott. A leghidegebb napon -14.2 fok volt Farmoson, ami egy ilyen picike fügét, amelyiknek ágai kevesebb, mint fél centi átmérőjűek, biztosan letarolt volna tövig. De nem, túlélte, és köszöni szépen, jól van a Michurinska-10 fügém.

A cikk több alkalommal is frissítve volt a publikálása óta, ezért előfordulhatnak benne olyan információk, amelyek jóval későbbiek, mint az eredeti poszt megírásának időpontjában rendelkezésre álló adatok és tapasztalatok.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

  1. Érdeklődni szeretnék, hogy ennek a fajtának (Michurinska-10) a porzása hogy történik? Öntermékeny, vagy szükség van hím- nőivarú növényekre? Milyen tőtávolságban érdemes a fügéket ültetni? A válaszát előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek a fajtának nincs szüksége a fügedarázs beporzására, anélkül is érlel termést úgynevezett partenokarpikus módon. Az ültetési távolság pedig sokban függ attól, milyen művelési móddal lesz a füge tartva. Így ebben konkrét tanácsot nem tudok adni általános jellegű kérdésre.

      Törlés

Szólj hozzá!

Népszerű cikkek

Füge metszése, avagy kell-e metszeni a fügét?

Újra és újra felbukkanó kérdés, hogy kell-e metszeni a fügét ( Ficus Carica) , és ha igen, mikor és hogyan kell elvégezni a fügefa vagy fügebokor metszését. Ha beírjuk a keresőbe, akkor rengeteg találat zúdul ránk, és teljesen elveszünk az információkban, főleg, ha bizonytalanok vagy éppen gyakorlatlanok vagyunk a füge nevelését illetően. A cikkekben sokszor nagyon ellentmondásos információk vannak. Az egyik szerint erős metszést igényel a füge, a másik szerint épp csak kell metszeni. Az egyik szerint télen, a másik szerint tavasszal, de olvastam már olyat is, amelyik a nyári metszést javasolta. Ezért arra gondoltam, írok erről egy összefoglalót, hogy mégis, hogyan és mikor is kell metszeni a fügét, ha egyáltalán kell... Kell-e metszeni a fügét? A válasz összetett, mert igen és nem. Igen , az ültetést követően érdemes azonnal a kétharmadára visszavágni, valamint az ültetés utáni első évben ugyanezt megismételni. Ezt azért célszerű elvégezni, hogy az első időszakban több energiát tudj

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu