azonosítatlan fajta , fajtabemutató , fügekörkép ,

Visszatérés a Budai várba, avagy a T9 füge – fajtabemutató

Május második felében jártam a Budai várban, az ott található legendás fügefát megtekinteni, fotózni. Akkor kísérletet tettem, hogy kiderítsem az eredetüket, fajtájukat, de sajnos nem jártam teljes sikerrel. Minden esetre az biztos, hogy impozáns méretű fügékről van szó. Mezős Balázs, a Budai vár várkertészeti irodavezetője elárulta akkor, hogy ők sem tudták beazonosíttatni a fajtát, pedig több irányba elindulva is megkísérelték azt. Akkori látogatásom alkalmával már tele voltak a bokrok fügékkel, de sajnos még messze voltak az éréstől.

Megbeszéltük Balázzsal, hogy a fő érési időben majd vissztérek a várba, és akkor kóstolhatok a T9 fügéből, valamint készíthetek pár új fotót. Ennek az ideje most augusztus végén jött el, így felkerekedtünk a családdal, és nekiindultunk a Budai várnak. 😊 Az időjárás kellemes volt, mert pont a hatalmas kánikula utáni lehűlés első napjára esett a túránk. Kissé borongós volt az idő, így nem perzselt fel minket a nap tüze, de azért mégis jó idő volt. Nem esett, a hőmérséklet pedig 24-26 celsius között mozgott. Kimondottan kirándulásra való idő.

Visszatérés a Budai várba

Délelőtt tíz óra körül érkeztünk meg a várnegyedbe, ahol egy gyors szendvicsmajszolás után találkoztunk Balázzsal, aki elkísért minket a Táncsics Mihály út 9 szám alatt található épülethez, amelyben egykoron maga Táncsics Mihály is raboskodott. Ennek az udvarában található a Lőportár épülete, amely egyébként a Budai vár legöregebb épülete is egyben. A Lőportár falának tövéből növekszik az a valójában nem is egy, hanem két egymáshoz közeli hatalmas bokor, amely az elbeszélések szerint akár száz esztendőnél öregebb is lehet. A pontos korát nem tudtuk meghatározni, de a méretei alapján elképzelhetőnek tartom a 100+ éves kort. A következő képen látható a T9 füge bokrainak valódi mérete. Sajnos a telefonom kamerája akármennyire is hiper-szuper, az ultraszéles módban torzít kicsit a képek szélei felé, ezt nézzétek el nekem. A baloldalon a 9 éves fiam beleszaladt a fotóba, ezzel remek lehetőséget adva arra, hogy viszonyítási pont legyen a T9 mérteinek megállapításában. 😁

A bokrok tele voltak érésben lévő, már kellően érett, és túlérett fügékkel egyaránt, így terjengett egy kis cefreszag is a már földre pottyant, és erjedésnek indult fügéknek köszönhetően. A talajra a várkapitányság munkatársai kék fóliát terítettek le, hogy felfogják a lehulló fügéket. Ilyenkor a szüret folyamatos, a fügék pedig egy hatalmas hordóban végzik, ahol egy kis fajélesztő hozzáadása után cefrévé érik. A termésekből ugyanis évek óta pálinka készül... 🙂

T9 fügefajta bemutatása

De ha már ez egy fajtabemutató poszt is egyben, akkor írjak a T9 fügéről és annak jellemzőiről is. A T9 bokra elterülő, a képeken is látszik, hogy szélesebb, mint amilyen magas. Magassága valahol az 5-6 méter körül lehet, nem is feltételezem, hogy ennél sokkal magasabbra törne. A levelei jellemzően klasszikus, háromkarélyos fügelevelek. Kemény, érdes tapintásúak, és sötétzöldek. Ágrendszere gazdagon elágazó.

A T9 két hullámban érleli terméseit, de az első termést nem volt szerencsém érés közben sem megnézni, sem megkóstolni, így arról egyelőre nem tudok írni. Később majd bepótlom ezt a hiányosságot. Másodtermésekkel azonban igen bőkezű a T9 füge. Rendkívül sok terem belőle. Balázs elmondása szeint a két bokron együtt időjárástól függően nagyjából 150-200 kg fügét szoktak szüretelni, ami nem rossz azért. Mármint ennyi marad meg nekik belőle, mert azért – mint a képen is látható – a termést igen csak szeretik a madarak is, egy része pedig lepotyog, mert egy bizonyos magasság felett nem tudják leszüretelni a várkapitányság munkatársai.

A füge bőre nem is túl vékony, nem is túl vastag. Színe barnába hajló sárga, már-már narancssárga, amely a nyaka felé kifejezetten sárgásabb. A bőr esős időben hajlamos enyhén repedni, de nem romlik, nem cefrésedik. Az érkezésünk előtti napokban többször is esett az eső, de nem találtunk a fán megecetesedett, cefrésedésnek indult fügét. Csak a földre hullott fügékben indult meg az a folyamat. Húsa (a pép és bőr közötti rész) vastagnak mondható, és krémes állagú. Pépje erősen piros, állaga lekvár szerűen lédús, egyenletesen színezett. Íze leginkább mézesen édes. Valóban ideális pálinkafőzéshez, borkészítéshez és lekvárnak is egyaránt, bár friss fogyasztásra is tökéletes.

Mindent összevetve a T9 füge több ponton is hasonlít a Brown Turkey fügére, de ugyanakkor mégis különbözik attól. Nem kizárt, hogy genetikájában ott van a BT is, de egészen biztos, hogy nem egy hétköznapi BT. Ezt igazolja az is, hogy több, hazánkban ismert fajtával megtörtént az összehasonlítás Balázs állítása szeint, és egyikkel sem egyezett. Így hát a T9 valóban egy egyedülálló, és különleges füge, amiből most már a gyűjteményemben is van, hiszen legutóbbi látogatásomkor cserepes fügét is kaptam belőle, ami mostanra szépet nőtt nálam. 😍

Már fügét is mutatott, de sajnos későn jelentek meg rajta a termések, így idén saját T9 fügémről biztosan nem fogok kóstolni. Bízom benne azonban, hogy jövőre már igen, és remélem, az Alföldet is sikerrel hódítja majd meg a Budavári T9 füge. 😊

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Fügeszalámit készítettünk pörkölt dióval és mandulával...

A fügés recepteket általában a gasztroblogunkban szoktam közzétenni, mert az receptekre van optimalizálva, míg a Fügés ember inkább amolyan online folyóirat jellegű. Azonban a minap olyan finomságot skerült készítenünk, amiről muszáj itt is beszámolnom, mert nem megszokott, nem mindennapi. Ez a finomság nem más, mint a diós-mandulás fügeszalámi , amely hozzáadott cukor és tartósítószerek nélkül készült, így beépíthető az egészséges étrendbe is. Receptet itt nem teszek közzé, azért tessék ellátogatni az Ezt fald fel! gasztroblogunkba. 😊 Az összetevőket illetően pedig rengeteg finomság és jóság van benne (dió, mandula, ánizs, vanília, balzsamecet, fahéj, vörösbor, szőlőlé) , amitől tényleg nem egy szokványos édesség. Több fügeszalámi recept is van fent a magyar weben, de azok vagy túl egyszerűek, amolyan alapreceptek, vagy érthetetlen módon tele vannak tömve hozzáadott cukorral, amire egy olyan gyümölcs esetében, mint a füge, abszlút semmi szükség. De nem is szaporítom a szót, ez a p

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca aszalódó aszalt füge aszály átültetés azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség Budai Vár bujtás ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus microcarpa Ficus Palmata ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus variegata Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügehullás fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya háromszor termő hasznos tippek hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus időjárás India Iraqi Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó Krakatoa kúszófüge látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon madarak magnélküli Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda növényvédelem OpenAI országtorta öntözés őszi munkálatok Pandzsáb füge Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pöttyös lámpahordó-kabóca recept Ross Raddi Ruth Bancroft San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szmirnai szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés vadfüge Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu