gondozás , kártevő , kórokozó , növényvédelem , öntözés ,

Miért sárgul a füge levele, és hogyan kell kezelni?

Nagyon sok olyan levelet kapok az olvasóktól, amiben azt kérdezik tőlem, mit tehetnének, mert sárgulnak a fügebokrukon a levelek. A válasz azonban nem is annyira egyszerű és kézenfekvő, mert a növények – közöttük a füge is – többféle környezeti hatásra is reagálhatnak a levelek sárgulásával. Ezért ilyenkor nem szabad csupán a füge leveleinek elszíneződéséből kiindulni, egyéb tüneteket is meg kell vizsgálni.

Másként néz ki ugyanis, ha a füge levelei túlöntözés következtében sárgulnak, és megint másként néz ki, ha vízhiány miatt sárgulnak. De sárgulhatnak a levelek szimplán csak az ősz beállta miatt is. Ebben a cikkben megpróbálom a lehetséges okokat sorra venni, és megmagyarázni őket.

A túlöntözött füge esete, avagy jóból is megárt a sok(k)!

Általánosan igaz – főleg a fiatal fügékre –, hogy szeretik, ha a számukra szükséges vízhez kiegyenlítetten jutnak hozzá. Sajnos a mi éghajlatunkon ez általában nem így történik, ezért vannak időszakok, amikor öntözni kell a fügét, és vannak olyan időszakok is, amikor jól el kell dugni a locsolókannát, nehogy bajt okozzunk vele. 😀 A füge gyökerei ugyanis igen érzékenyek a pangó vízre, és ha egy kötöttebb talajon túlöntözzük a fügét, annak részleges, vagy akár teljes gyökérrohadás lehet az eredménye, ami egy igancsak nem kívánt állapot. Ennek első tünete a sárguló, de nem lelógó levelek. Ilyenkor a füge levelei elkezdenek elsárgulni, de megmarad a tartásuk még egy darabig. Nem konyulnak, nem fittyednek le, csak később, mikor már teljesen megszűnik a nedvkeringés.

Ez a túlöntözés legszembetűnőbb tünete. Amikor azt olvassuk valahol – mert szeretik ezt írogatni az emberek a facebookon (is) –, hogy a fügét el kell árasztani vízzel, meg a füge szereti a sok vizet és hasonlók, akkor érdemes egy kicsit átgondolni a dolgokat. A füge évi csapadékigénye 400-600 mm között van. Ez azt jelenti, hogy teljesen felesleges úgy elárasztani, mint egy rizsföldet. De hogy mennyi vizet, és milyen gyakorisággal igényel a füge, több tényezőtől is függ. A nyári kánikulában több öntözést igényel éppen úgy, mint egy jól áteresztő homokos talajon. Ellenben tavasszal és őszel – vagy a nagyon kötött talajokon – nem igényel olyan gyakori, és olyan nagy mennyiségű öntözést. Figyeljünk tehát oda, és a saját kertünk paramétereit, tulajdonságait figyelembe véve öntözzünk.

A vízhiányos füge sárgul az irigységtől, hogy az előbbi fuldoklik a vízben...

Az előbbi okkal pont ellentétes okra – vagyis a vízhiányra – is tud sárguló levelekkel reagálni a füge. Ebben az esetben azonban a levelek nem tartják meg természetes tartásukat, állásukat, hanem lekonyulnak. Elsőre nem is mindig kezdenek el sárgulni, hanem egyszerűen csak lekonyulnak. Ez a lekonyulás nem keverendő össze azzal, amikor a levélnyelek állása megmarad, csak a levél síkja közelít a függőlegeshez. Annak a jelenségnek az oka a nagy hőség, ami ellen a növény a levelek állásának változtatásával reagál, hogy így próbálja meg csökkenteni az értékes víz kipárologtatását. Ez a jelenség általában nagy hőségben jelentkezik, és leginkább csak a cserepes, dézsás fügékre jellemző. Szóval, a vízhiányos füge leveleiből ekezdi visszavonni a vizet a törzsbe, és a gyökerekbe, hogy biztosítsa a túlélést. Emiatt a levelek először lekonyulnak, majd elkezdenek elszáradni, elsárgulni (fajtától függ, mennyire sárgul el, van, amelyik simán csak zölden elfonnyad). Ezt követően ledobálja a leveleit, és úgy néz ki, mint az őszi levélhullás után.

Ebben az állapotban még jó darabig képes túlélni a füge, mert a fás részek lassabban száradnak ki. Ha ekkor elkezdjük öntözni, még magához térhet, és újra kihajthat. Ehhez azonban kell kb egy-két hét, szóval ne dobjuk azonnal a kiszáradni látszott fügénket a komposztra. Körmünkkel kaparjunk meg egy rügyet rajta, ha belül zöld, és enyhén nedvedzik, akkor az a füge még küzd az életbenmaradásért, kezdjünk el vele intezívebben törődni. ❤️

A tápanyaghiányos füge belesárgul az éhségbe...

Csak, hogy ne legyen olyan egyszerű a dolgunk, a tápanyaghiányra is reagálhat levélsárgulással a füge, de persze itt is másként sárgul, mint a fenti esetekben. Ha a tápanyaghiány okozza a levelek sárgulását, akkor azok időben elnyújtva sárgulnak el folyamatosan. Az életteli zöld szín először kivilágosodik, majd sárgászöld lesz, és végül ezt követi a sárgulás. Ez az állapot a füge tápanyaghiányára utal, ami leginkább a cserepes, dézsás fügék esetében fordul elő. Ez az általános tápanyaghiányra utaló tünet, de tápanyaghiányos állapot egy sokkal összetettebb téma, amelyről egy önálló posztot fogok írni valamikor.

A zárt edényben tartásnál nagyon oda kell figyelni az ültetőközeg tápanyagutánpótlására, mert az természetes módon nem tud megtörténni. Erről most nagyon részletesen nem írnék, mert korábban már szenteltem egy egész cikket a füge trágyázására és egy másik cikket pedig a fügék dézsás nevelésére. Akit ez a probléma érint, olvassa át a rá vonatkozó cikket, vagy akár mindkettőt. Hasznos infókat osztok meg bennük.

Kártevők a gyökérzónában

Ez is egy lehetséges ok. 🐛 Amikor valamilyen kártevő rágja a gyökereket, akkor a növénynek gyengül a keringése, és nem tud elég vizet juttatni a lombkoronába. Ilyenkor a tünetek teljes egészében lefedik a fentebb írt vízhiányos tüneteket, hiszen tulajdonképpen vízhiányos a füge, csak nem az öntözés hiánya, hanem a megcsonkított gyökértömeg a kiváltó ok. A háttérben több kártevő is állhat, a mezei pockoktól a pajorokon át egészen a lótetvekig. De akár a gyökérgubacsképző fonalféreg is állhat a probléma hátterében. 

Ha azt tapasztaljuk, hogy öntözésre sem reagál a füge, akkor érdemes feltárni, és megvizsgálni a gyökérzetet, lehet, hogy ott már csak a probléma gyökere van a fügéé helyett. 😒 Fontos tudni, hogy ez érintheti a cserepes, és dézsás fügéket is.

Őszi divatra sárgába öltöző fügék...

Bár alapértelmezettnek gondolnánk a legtöbben, de azért leírom mégis. Az ősz közeledtével teljesen természetes jelenség, ha a füge levelei elkezdenek sárgulni. Általában a hűvösebb idő beálltakor következik ez be. Ilyenkor az időjárás legtöbbször nyirkos is, és a lassuló nedvkeringésnek köszönhetően a levelek egészsége sem az igazi már.

Fogékonyabbá válnak a gombás betegségekre, ezért ilyenkor a sárgulás mellett barna foltosodás is megjelenhet a leveleken. Nem kell azonnal vegyvédelmi ruhába öltözni, és fungicidekkel jól megszórni a fügebokrokat, mert ez teljesen normális jelenség. Ha beköszönt az ősz, a levelek elszíneződnek, majd szép lassan lehullanak. Ilyenkor érdemes elővenni a kerti szerszámokat és elvégezni a fügékkel kapcsolatos őszi munkálatokat, de más teendőnk nincsen. Gyönyörködjük az ősz színeiben. 😊

Napfény után sovárgó fügék sárgasága

Azt gondolom, hogy a növényeivel kicsit foglalkozó kertészkedőnél ez az eset nem fordulhat elő, de a teljesség kedvéért írok erről is pár szót. Minden növénynek szüksége van fényre, 🌞 vagy képtelenek fotoszintetizálni. A nagyon gyenge fényviszonyok között tengődő növények levelei, így a fügéé is, kisárgul, vagy ha teljes sötétségben van tartva, akár szinte teljesen ki is fehéredhet. Emellett, mivel természetes módon keresi ilyenkor a fényt, és azt „gondolja”, az magasan lehet, a hajtásai megnyurgulnak, elvékonyodnak. Az ilyen körülmények között tartott növények nem bírják sokáig, mert fotoszintézis nélkül nem tudnak életben maradni huzamosabb ideig. Ne tartsunk tehát növényket fénytelen, sötét helyeken a vegetációs időszakban. A teleltető helyiségben is biztosítsunk természetes – vagy azzal közel egyenértékű mesterséges – fényt számukra, ha már elkezdtek kipattanni a rügyek, de az időjárás még nem engedi meg, hogy kivigyük őket a szabadba. Ma már viszonylag kedvező árban elérhetők a növénylámpák, mert a hagyomás izzók fénytartománya nem elegendő a növényeink számára.

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Házi fügebort és fügelikőrt készítettünk friss fügéből – fügebor recept

Régóta készítek mindenféle gyümölcsökből és bogyókból házi borokat , amelyek receptjeit évek óta meg is osztom mindig az Ezt fald fel! nevet viselő gasztroblogunkban. Hosszú, részletes, amolyan step by step tipusú leírások ezek, amelyek nyomán bárki könnyedén utánunk csinálhatja bármelyik bort, ha érez rá némi késztetést. Nincs ez másként a legújabb finomságunkkal, a friss fügéből készült fügeborral sem, mert hát hogy is hagyhattuk volna ki pont a fügebort, mikor fügével foglalkozunk... 🤠 Lehet fügebort készíteni aszalt fügéből is, de minek, ha van friss a ház körül? Mi ezen okból csak friss fügéből készítjük a fügebort minden évben, aminek hatalmas sikere van. Finom, zamatos csemegebort szoktunk készíteni belőle, amely akár desszertek mellé is fogasztható. Persze csak ízlés kérdése az egész, ha valaki a szárazabb borokat szereti, úgy is elkészítheti a fügebort. Mivel a Fügés ember  weboldal nem receptekre van optimalizálva, így itt nem is szoktunk recepteket közzé te

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca aszalódó aszalt füge aszály átültetés azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás Budai Vár bujtás ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus microcarpa Ficus Palmata ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus variegata Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügehullás fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya háromszor termő hasznos tippek hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus időjárás India Iraqi Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon madarak magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda növényvédelem OpenAI országtorta öntözés őszi munkálatok Pandzsáb füge Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi Ruth Bancroft San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szmirnai szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés vadfüge Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu