A füge fagyasztása, avagy le lehet-e fagyasztani a fügét?
Akinek a kertjében van fügebokor vagy fügefa, az már tudja, hogy a füge sajnos nem túl jól tárolható még hűtőben sem. Amit pár napon belül nem fogyasztunk el, elkezd erjedni, vagy penészedni. Ilyenkor merül fel a kérdés, hogy vajon le lehet-e fagyasztani a fügét?
Ebben a cikkben ennek a témának próbálok utánajárni, mert bár elsőre azt mondám, hogy le lehet fagyasztani a fügét, csak nem nagyon érdemes, de azért ez nem ennyire egyszerű. A válasz függ attól is, mire szeretnénk majd használni a fügét, és attól is, hogyan fagyasztjuk le. 😊
Miért nem érdemes lefagyaztani a fügét?
Azért, mert vannak gyümölcsök, amelyeket ha lefagyasztunk, akkor megváltozik az ízük és a textúrájuk is. A füge is ilyen gyümölcs. A fagyasztás során a fügében található víz fagyás közben kitágul, ezzel szétroncsolva a sejtfalakat. Amikor felolvasztjuk, ezért veszti el alakját, és a kiolvasztott füge plöttyedt, lucskos, és ízetlen lesz. Ezért étkezési célra nem érdemes fügét lefagyasztani, mert felolvasztás után megízlelve sok dolog juthat róla az eszünkbe, de friss, finom, édes és zamatos füge egészen biztosan nem lesz eme gondolatok között. 😒 Én ezért sosem fagyasztom csak úgy le a fügét, hogy majd de jó lesz a hideg téli napokon kiolvasztva majszolgatni. Mert higgyétek el, hogy nem lesz jó. Bárki bármit mondjon, higgyétek el, hogy nem lesz jó!
Akkor mégis mihez kezdjek, ha túl sok fügém termett?
A fügéből remek lekvárt lehet főzni, de készíthetünk belőle fügebort, fügelikőrt vagy akár fügepálinkát is. Ha pedig olyan szerencsénk van, hogy aszalásra alkalmas fügénk van, akkor mindenképpen megéri a fáradtságot, hogy saját magunk aszaljunk fügét. Úgy sokkal tovább eltartható lesz, és megőrzi íz- és aromavilágát is.
Ha mégis mindenképpen le akarom fagyasztani a fügét?
Erre is van mód. Ha legjobban kezelhető módon szeretnénk a fügét lefagyasztani, akkor először készítsünk elő egy tepsit vagy tálcát, tegyünk rá sütőpapírt. A fügéket vágjuk szeletekre, majd sorakoztassuk a tálcára úgy, hogy ne érjenek össze. A tetejére mehet még egy sütőpapír, és arra még füge szeletek. A kész tálcát így tegyük be a fagyasztószekrénybe, és amikor a fügék megfagytak, a tálcáról leszedve (papír nélkül) betehetjük őket egy simítózáras mélyhűtő tasakba, és mehetnek vissza a fagyasztószekrénybe. Így nem fagynak össze, és a kiolvasztás is kevesebb idő. Így is meg fog változni az íze és a textúrája, de turmixokba, süteményekbe így is jó lehet. 😊
A füge fagyasztása egészben
Egészben is lefagyasztható a füge, de ehhez alkalmasabb az, ha nem teljesen érett fügén alkalmazzuk. Ehhez a teljesen puhára érett füge tényleg nem jó. Olyan fügével végezzük el az egészben lefagyasztást, amelyek hat-hét nappal vannak a teljes érés előtt. Ezeket ha leszedtük, alaposan mossuk meg, majd tegyük tálcákra úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Tegyük jól szellőző helyre, és nagyjából két napig szárítsuk. Ezt kiválthatjuk sütőben is, három-négy órás 40 fokon történő szárítással. Ha megvagyunk vele, akkor bezacskózhatjuk, és mehetnek a fagyasztószekrénybe. Az ilyen, nem teljesen érett füge jobb minőségű lesz kiolvasztás után, mint fagyasztás előtt volt.
Ezzel a módszerrel meg lehet menteni a nem teljesen beérett fügéket a cefrésedéstől. Ha tudjuk, hogy komoly esőzések várhatóak, és tudjuk, hogy ilyenkor elkezdenek tönkremenni a fügéink, menjünk ki a kertbe, és szüreteljünk. Szedjük le a teljesen éretteket, és fogyasszuk el frissen. Mikor tele a hasunk, jól jön egy kis mozgás: szedjük le a majdnem éretteket is, és féltő gondoskodással tegyük hidegre, azaz fagyasszuk le. És így nem fog megcefrésedni egyik sem! 😉
A füge lefagyasztása szirupban
A National Center for Home Food Preservation (Nemzeti Háztartási Élelmiszer-tartósítási Központ) ajánlása szerint szirupban is lefagyaszthatjuk a fügét, hogy még jobban megőrizzük a minőségét. Ehhez 40%-os szirupot kell készíteni valamilyen cukorból. Ez lehet finomított cukor, vagy gyümölcscukor (fruktóz is). A sziruphoz a világosabb fügék színének megőrzése érdekében érdemes 22g aszkorbinsavat, vagy fél csésze citromlevet is keverni minden negyed liter sziruphoz. Ezt követően tegyük edényekbe a fagyasztani kívánt fügéket, öntsük le a sziruppal, majd fagyasszuk le. Az edényeket sose töltsük teljesen tele.
Milyen fajta füge alkalmas a lefagyasztásra?
Természetesen teljesen mindegy milyen fügét teszünk a fagyasztóba, az biztosan meg fog fagyni. Így ebből a szempontból akár mindegyik is alkalmas lehetne rá. De! Ha viszonylag finom kiolvasztott fügét szeretnénk enni, akkor inkább a kisebb, szárazabb és intenzívebb, édesebb ízű fajták jók. Mondhatnám azt is, hogy az a füge alkalmas fagyasztásra, amelyik alkalmas az aszalásra. De ha aszlható, minek fagyasztanánk le? Költői kérdés volt.
Mint láthattuk, le lehet fagyasztani a fügét. Sőt, még valamennyire talán a minőségét is meg tudjuk őrizni, de ehhez jó tudni, melyik érési állapotban milyen formában érdemes lefagyasztani. Remélem, ezzel a cikkel tudtam ebben segíteni, hogy elkerülhesd azt a kellemetlen érzést, amikor a fagyasztóból kilvasztott füge már csak egy trutymákos, vizenyős, ízetlen valami...
Köszönöm szépen, nagyon hasznos volt a cikk. Épp jókor jött szembe velem. :)
VálaszTörlésÖrülök, ha segíthettem! 😊
TörlésSzeretném tudni,hogy a zöld fügéből,valamint a leveléből ki jövő tejszerű folyadék nem ártalmas-e?,mert egyszer már olvastam olyan információt,hogy az mérgező.
VálaszTörlésA füge tejnedvének emberi egészségre gyakorolt hatásairól itt írtam bővebben: A füge tejnedve égési sérüléseket okozhat Érdemes lehet elolvasni a cikket. 🙂
Törlés