Bacorinha füge – fajtabemutató
A Bacorinha füge (Ficus Carica) egy portugál fajta, amelyből Portugálióból – mily meglepő – sikerült beszereznem kettő darab dugványt, két másik fajtával (Cu de burro, Cachopeira). A dugványokat vízben gyökereztettem, majd a megfelelő időben virágcserépbe ültettem. Közel két évet kellett rá várnom, hogy teremjen nálam, és tapasztalataim vegyesek. Viszonylag korán érik, és hozza azt, amit leírnak róla.
A Bacorinha fajtáról egy portugál nyilvántartásban azt találtam, hogy bokra leginkább szétterülő, nyitott, nem túl sűrű ágrendszerrel. Növekedési erélye közepesnek mondható, kifejlett mérete pedig a fügék között a középmezőnybe sorolja, így akár még dézsás nevelésre is alkalmas. Levelei pedig közepesen nagyok, és öt karéjosak. Gyümölcsei alakja telt csepp alakú, bőrének színe világoszöld sárgás árnyalatokkal, teljes érésben pedig sárga. Pépje eperpiros, állaga kocsonyás és kellemes ízű, enyhén savas. Húsa (a bőr és a pép közötti rész) vastag, de krémes állagú.
Serlegnyílása kicsi és zárt, valamint bőre kissé vastag, de legalább ellenálló, és nem hajlamos sem a felrepedésre, sem pedig a cefrésedésre. A beporzást nem igénylő gyümölcsei rövid kocsányokkal rendelkeznek, a feldolgozással, és szállítással szembeni ellenállása pedig egészen jónak mondható.
Azért esett a választásom erre a fajtára, mert korai érésűnek írták, ami azért nem teljesen igaz, mert mire ezen beérett a füge, a legtöbb fajtámról már azét akár két hete is szüretelek. Ugyanakkor nem is kései, tehát simán esélyes lehet létjogosultsága a hazai klímán. Bár termőképessége szerint csak a középmezőny felső felébe sorolható, de könnyen szüretelhető, és elég jól ellenáll a szállítási, és kezelési viszontagságoknak, amit igazolni is tudok, mert egyáltalán nem sérülékeny a bőre, és napokig elvan a konyhaasztalon is különösebb minőségromlás nélkül akkor is, ha nincs hűtőben.
Megjegyzések
Szólj hozzá!