Violette de Sollies füge – fajtabemutató
A Ficus Carica Violette de Sollies (VdS) egy gyönyörűséges, feketén erezett lila füge, amelyet széles körben termesztenek a dél-franciaországi Solliès régióban. Eredetileg azonban Észak-Afrikából származott, innen került Franciaországba. Erőteljes növekedésű, és jobbára szétterülő fajta, ezért kimondottan alkalmas bokornak. Kérge sima, szürke. Nagy levelei gyönyörű világoszöldek, három, vagy öt karéjosak. Erős növekedése ellenére éppen úgy alkalmas a dézsás, mint a kordonos nevelésre.
A VdS nagy, sötétlila fügéi hosszú szárúak és laposak, akár egy összenyomott könnycsepp. A fügék kemények, édesek, és lédúsak. A pép rózsaszíntől vörösig terjedhet. Az érett gyümölcsnek intenzív, bogyós íze van, egy kis mézdinnyés árnyalattal (de olvastam már olyat is, aki cseresznyés ízt írt le), amelyet rendkívül kellemes illattal fűszerez.
Beleharapva ropogós, de hamar puhává, és testessé válik a szájban. Ez a füge remek kísérője vadhúsoknak, sertéshúsnak, és nyúlhúsnak, valamint libamáj, lazac, sonka, sajt, joghurt és túró mellé. Alternatív megoldásként tekerje be prosciutto szeletekkel, pirítsa meg Roqueforttal, vagy süsse omlós tortává, vanília fagylalttal az oldalán. Na de ne menjünk el ennyire a gasztró irányába. :)
Azt azonban érdemes tudni, hogy a madarak nagyon szeretik ezt a fajtát megdézsmálni, így feltétlen gondolni kell a madarak elleni védelemre is, valamint éréskor nem viseli túl jól a sok csapadékot. Eredeti élőhelyén két termést is hoz, de az európai éghajlaton unifera típusúnak számít, ami azt jelenti, hogy csak másodtermése van. Első termései vagy nem alakulnak ki, vagy idő előtt lehullik a többségük éretlenül, fejletlenül. Mindezek ellenére azt gondolom, hogy a Violette de Sollies egy nagyon értékes fajta. Mindamellett, hogy a világ egyik legfinomabb fügéje, még rendkívül dekoratív is a megjelenése. Ez a kettőssége pedig teljesen alkalmassá teszi ara, hogy kertünk ékköve legyen.
Tisztelt hozzáértők!
VálaszTörlésAz lenne a kérdésem, hogy e cikkben szereplő bogyós íz mit jelent? Illetve hogy ennek a fajtának a másod termése korai érésünk számít? Tibor