csapadék , gondozás , időjárás , kártevő , növényvédelem , öntözés , tudomány ,

A füge ecetesedése, cefrésedése, avagy mitől rohad meg a fán a füge

Nagyon sokszor találkozom azzal a kérdéssel, hogy miért, mi okból savanyodik, ecetesedik, cefrésedik, azaz miért rohad meg a fán a füge. Erre a kérdésre fogok választ adni ebben a cikkemben, mert rendkívül elszomorító tud lenni, amikor az ember érett fügék helyett cefre szagú, ecetesen savanyú gyümölcsöket talál a fügefán.

Talán nem mindenki tudja, de minden gyümölcsnek, így a fügének a külső felszínén (bőrén, héján) rengeteg élesztőgomba van jelen természetes körülmények között is. Részben ennek köszönhető, hogy a gyümölcsökből olyan jó bor vagy éppen pálinka készíthető. Ezek az élesztőgombák felelősek például az asztalon felejtett érett szilva gyors erjedésnek indulásáért is. Ugyanígy a füge külső felülete is telis-tele van élesztőgombákkal. Ahhoz azonban, hogy működésbe tudjanak lépni, szükség van megfelelő nedvességtartalomra és cukorra, hiszen az élesztőgombák cukrokkal táplálkoznak. Ezért egészen addig, amíg ezek a gombák nem jutnak be a füge belsejébe, addig nem is okoznak problémát.

De hogyan jut be az élesztőgomba a fügébe?

Ennek több módja is lehet. Bejuthatnak külső sérüléseken, mint amilyeneket például a madarak okoznak, amikor bele-bele kóstolnak egy-egy fügébe. A darazsak is megkezdhetik a füge héját, és az általuk okozott sebeken, nyílásokon keresztül is bejuthatnak az élesztőgombák a füge belsejébe. De ezek általában csak egyedi esetek, nem érintenek minden érett fügét a bokron, így általában emiatt még nem panaszkodik az ember, mert többnyire talál elég ízletes, érett fügét magának.

De van ennél sokkan meghatározóbb tényező is, mégpedig az eső. A füge teljes teljes érésében érkező csapadék hatására szokott nagyobb mennyiségben előfordulni a cefrésedés, mert a víz még az alig nyitott serlegnyílású fügéken is be-be tud szivárogni, és ilyenkor viszi magával a mikroorganizmusokat is.

Hogyan ecetesedik meg a füge?

A fügében lévő cukor, és a kívülről a vízzel bejutó élesztőgombák elkezdik a cukrot lebontani alkoholra és széndioxidra. Ezt nevezzük alkoholos erjedésnek, és ezt használjuk például (ellenőrzött körülmények között) amikor finom házi fügebort készítünk. Ettől lesz az a jellegzetes cefrés szag ilyenkor. Ezt követi az ecetsavas erjedés, ugyanis a levegőben folyton jelenlévő ecetsav baktériumok meg az alkoholt bontják le vízre és ecetsavra, ezért savanyodik meg a füge a fán.

Így módon a nem teljesen érett fügék is meg tudnak ecetesedni tehát, és így elromlott fügék már nem túl gusztusosak, sok esetben fel is repednek, elpépesednek és az ecetes-cefrés szag miatt rendkívüli módon vonzzák a darazsakat és a gyümölcslegyeket, muslicákat is, amelyek tovább fokozzák a károkat, hiszen a gyümölcslegyek és muslicák nyomán kukacok jelennek meg a fügében, amitől még undorítóbbá válnak.

Ha nem jön eső, jönnek a muslicák...

Nem kell feltétlenül eső ahhoz, hogy beerjedjenek a fügék és a fán rohadjanak meg. Vannak olyan fajta fügék, amelyeknek a serlegnyílása nem teljesen zárt, hanem félig, vagy akár teljesen nyitott. Az ilyen fajtákba könnyen bele tudnak mászni a különböző rovarok, amelyek szintén (akaratlanul) behordják a füge belsejébe az élesztőgombákat a lábaikon, amelyekkel előzőleg a füge külső felületén mászkáltak.

Ez a jelenség azonban nem jellemző a félig érett fügék esetében, csak a teljesen érett fügéknél, amelyek már annyira fel vannak cukrosodva, hogy vonzzák a rovarokat is, nem csak minket. És bár a legtöbb esetben a muslicák okozzák a bajt, de azért a hangyák és a fülbemászók is szeretnek belemászni a füge belsejébe, sőt, a kétszínű gyümölcsfénybogárnak is kedvelt szokása bemászni az érett fügékbe.

Hogyan előzhetjük meg a füge ecetesedését?

A válaszom elszomorító lesz, mert sehogy. Ez leginkább fajtafüggő, így nagyon fontos a jó fajtaválasztás. Vannak fügék, amelyek nem annyira hajlamosak az ecetesedésre. Ha ilyet ültetünk a kertünkbe, akkor nem, vagy csak elenyésző mennyiségben fogunk erjedt fügékkel találkozni. De ha olyan fügénk van, amelyik hajlamos az ecetesedésre, azzal nem fogunk tudni mit kezdeni. Esősebb, párásabb időben szinte biztosan számolnunk kell majd a kárral ha éppen érésben van a fügénk. De a szárazabb szezonokban kisebb lehet a kár mértéke.

Én mindenképpen azt javaslom, hogy ha évről-évre visszatérő probléma a füge erjedése a fán, akkor érdemesebb kiszedni és olyan fajtát ültetni a helyére, amelyik nem hajlamos erre. Itt a Fügés emberen számtalan fajta fügéről írtam már fajtabemutató cikket, és szinte mindegyiknél megemlítem, hogy az adott füge hajlamos-e a cefrésedésre, nyitott-e a serlegnyílása, stb. Válasszunk tudatosan fügét, ne az alapján, hogy szép lila legyen.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Házi fügebort és fügelikőrt készítettünk friss fügéből – fügebor recept

Régóta készítek mindenféle gyümölcsökből és bogyókból házi borokat , amelyek receptjeit évek óta meg is osztom mindig az Ezt fald fel! nevet viselő gasztroblogunkban. Hosszú, részletes, amolyan step by step tipusú leírások ezek, amelyek nyomán bárki könnyedén utánunk csinálhatja bármelyik bort, ha érez rá némi késztetést. Nincs ez másként a legújabb finomságunkkal, a friss fügéből készült fügeborral sem, mert hát hogy is hagyhattuk volna ki pont a fügebort, mikor fügével foglalkozunk... 🤠 Lehet fügebort készíteni aszalt fügéből is, de minek, ha van friss a ház körül? Mi ezen okból csak friss fügéből készítjük a fügebort minden évben, aminek hatalmas sikere van. Finom, zamatos csemegebort szoktunk készíteni belőle, amely akár desszertek mellé is fogasztható. Persze csak ízlés kérdése az egész, ha valaki a szárazabb borokat szereti, úgy is elkészítheti a fügebort. Mivel a Fügés ember  weboldal nem receptekre van optimalizálva, így itt nem is szoktunk recepteket közzé te

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk... Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, m

Időjárás

Címkék

Aclees taiwanensis adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Carpophilus hemipterus Ceratitis capitata Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előadás előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség esemény fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge ormányos füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj gyümölcslégy hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kabóca kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kétszínű gyümölcsfénybogár kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem Kőröshegyi apró lila közlemény Krakatoa kukacos füge kultúra kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levélhullás levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Mt. Etna Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu